Farväl till en hyperskicklig hantverkare

[ 2012-08-20 , Johan Lindahl]

En av världens mest välkända och erfarna filmregissörer har hittats död i Los Angeles. Enligt amerikanska Entertainment Weekly och engelska tidningen The Guardian återfanns Tony Scott nedanför en bro i Long Beach och polisen ska ha funnit ett självmordsbrev på hans kontor. Varför? Det är det givetvis många som frågar sig idag och inte minst flera kolleger i filmbranschen har uttryckt sorg och bestörtning på twitter.

68-årige Scott föddes i Storbritannien men har länge arbetat i Hollywood och bodde i Beverly Hills. Liksom sin äldre bror Ridley hade han en bakgrund inom reklamfilm, men även skolning i målerikonsten. Som långfilmsregissör debuterade han 1983 med vampyrthrillern "Blodshunger" men fick sitt verkliga kommersiella genombrott med "Top Gun" tre år senare. Efter det följde ett flertal samarbeten med stora namn i stora produktioner, som Bruce Willis i "Den siste scouten", Will Smith i "Enemy of the State", Brad Pitt och Robert Redford i "Spy Game". Men den skådespelare han främst förknippas med borde vara Denzel Washington, som tagit Scotts regi i bland annat "Man on Fire" och "Rött hav". Tillsammans med Ridley producerade han också flera filmer och TV-produktioner genom bolaget Scott Free Productions.

Här på russin har vi hittills recenserat sex av hans filmer, med varierande värderingar av resultaten. Scott var känd framförallt för actionfilmer och thrillers med estetiska kännetecken som väckte reaktioner både för och emot. Intensitet och händelserikedom var nästan garanterat med honom i registolen, men det kunde bli överdrivet stiliserat och hyperaktivt. Den oerhörda kompetensen rent filmtekniskt är det dock få som ifrågasätter. Många anger spontant "True Romance" som hans bästa film. Själv lutar jag mest åt redan nämnda "Enemy of the State", som i ett högt uppskruvat tempo (vad annars?) varnar för följderna av ett alltför effektivt övervakningssamhälle. Annars var djuplodande samhällsanalys nog inte hans starkaste sida, men kritikern Roger Ebert fångar möjligen det viktigaste i en tweet idag: "He was an inspired craftsman".     

Dela |