Strings (2005)

Marionetter på äventyr i fantasyland

4 russin

Ok, vi tar det problematiska med denna film redan från början. Storyn är standardiserat fantasystoff och är inte mycket att hänga i julgranen. Lägg till några sång- och dansnummer och Buena Vistas logga skulle inte kännas främmande före filmen. Den unge prins Hal luras på falska premisser av en elak onkel ut i världen för att hämnas sin fars död, han lär sig mer om livet och upptäcker att kärleken övervinner alla fjättrande rep.

Inför visningen under filmfestivalen påstår regissören Anders Rønnow-Klarlund att filmen handlar om den tid vi lever i, om krig och om terror och vad det nu vara månde. Exakt vad han menar med detta har jag, efter att ha sett filmen, svårt att förstå eftersom det inte finns någonting i storyn som nämnvärt skiljer sig från en lång rad andra fantasyhistorier. Även om man kan frukta att regissören själv, utifrån hans kommentarer kring den, vill läsa in mer i berättelsen än som faktiskt finns där bör man inte dra på för stora växlar här och påskina någon djupsinnighet i manuset. Jag ser den hellre som en väldigt välgjord genrefilm och det är gott så.

I ett nordiskt filmklimat där realism är nästintill allenarådande är en fantasyfilm värd att premiera enbart av den anledningen. "Strings" är dessutom en utsökt genomförd dockfilm där själva hantverket håller en väldigt hög nivå.

Alla karaktärer i filmen är marionetter som styrs av sina trådar, något som också spelar en stor roll i filmen, men de stela träfigurerna får liv och substans genom dockoperatörernas (om det nu är ett ord) skicklighet. Fotot är även det genomgående högtstående och "Strings" är från början till slut en både mysig och underhållande film. Det kanske ska nämnas att jag också gillar Jim Hensons "Dark Crystal", en film som har en hel del likheter med "Strings". Hursomhelst är "Strings" inte minnesvärd för sitt innehåll men väl för sitt utförande och detta ger jag fyra russin.

© Andreas Hallgren
2005-01-31


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>


Originaltitel: Strings
Danmark / Norge / Sverige / Storbritannien, 2005
Regi: Anders Rønnow-Klarlund
Med: Jonas Karlsson, Melinda Kinnaman m.fl.

Genre: Fantasy, Äventyr
Teman: GFF2005

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>


Ingår i följande teman


GFF2005

     

Dela |