King Arthur (2004)

En vämjelig smörja som du bör förkasta!

1 russin

Jahopp, då sitter man där, besviken och förgrymmad över vad som kanske, åtminstone högst eventuellt, hade blivit en två timmars trevlig hjärndöd bioupplevelse. Nog var det hjärndött alltid, men vart tog trevligheten vägen?

Lilla jag känner inte riktigt igen den version av Kung Arthur-legenden som Fuqua presenterar. Tonvikten ligger, kanske inte helt överraskande, på action, istället för den desto mer intressanta delen med mysticism och trollkonster. (Fuqua påstår att den här versionen är baserad på nya spännande fakta om den "verklige" Arthur. Om så är fallet överträffar dikten verkligheten.)

En romersk riddare som lystrar till namnet Arthur är placerad i det belägrade England. Under sig har han ett gäng sarmatianska krigare (ni vet, de däringa riddarna kring det runda bordet), som tvingas till romersk tjänstgöring 15 år av deras liv för att därefter bli fria. Givetvis vill det till ett sista livsfarligt uppdrag när de femton åren har gått, och Arthur tvingas tvinga ut sina män i strid återigen.

Konceptet känns igen från ett otal actionrullar, även om tidsepoken kanske är aningens ny. Men va fasen, det blir aldrig intressant, man sugs aldrig in i nån vettig historia, allt känns menlöst torftigt och tråkigt. Inte ens Keira Knightleys otaliga klädombyten kan rädda den här filmen.

Till råga på allt är Merlin lika blå som en smurf. Skämmes Fuqua, skämmes ta mig fan!

© Christer Johansson
2004-08-24


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>


Originaltitel: King Arthur
USA / Irland, 2004
Regi: Antoine Fuqua
Med: Clive Owen, Stephen Dillane, Keira Knightley, Ioan Gruffudd, Stellan Skarsgård

Genre: Action, Drama, Äventyr
Svensk biopremiär: 2004-07-21
Teman: Romerska riket

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>


Ingår i följande teman


Romerska riket

     

Dela |