I skräckens klor (1957)

Radioaktivitet gör att man krymper, sådeså.

4 russin

Radioaktivitet var skojigare på femtiotalet. Under den tidiga atomåldern kunde de mest underliga saker hända om man lät den gröna dimman sprida sig på olämpliga ställen. I "Them!" (1954) hotas mänskligheten av jättestora myror och i "The Beast from 20,000 Fathoms" (1953) och japanska "Godzilla" (1954) återuppväcks urtidsdjur på grund av atomvapen, för att bara nämna några enstaka filmer.

I Jack Arnolds "The Incredible Shrinking Man" seglar Scott Carey (Grant Williams) rakt in en mystisk dimma och täcks av silverglänsande paljetter. Senare antyds att Scott har blivit utsatt för radioaktiv strålning och istället för vad vi, med 60 år av erfarenhet av radioaktivetens skadeverkningar, skulle kunna förvänta oss av skallighet och diverse blodsjukdomar, reagerar Scott på radioaktivitet med att börja krympa.

Han gör detta konststycke långsamt men i stadig takt, vilket gör att vi får ta del av en serie scener där han sakta blir kortare än sin hustru (Randy Stuart), får allt säckigare kläder och kryper allt längre upp i den överstora soffan, för att till slut ta sin bostad i ett dockhus i vardagsrummet.

Den stora behållningen av den här filmen är naturligtvis specialeffekterna. De tekniska bristerna i scener där man klippt in tumme-stora Scott i andra bakgrunder är naturligtvis påtagliga, men de är ändå riktigt välgjorda. Scener där man klippt samman Scott i överdimensionerad scenografi med hans normalstora hustru fungerar däremot fortfarande riktigt bra. När Scott krymper ännu mer är det framför allt kreativiteten och lekfullheten i de nya perspektiv på vardagsmiljön filmen visar upp som gör att "The Incredible Shrinking Man" fortfarande är helt klart sevärd. Scott anfalls av husets katt i en riktigt spännande scen, och senare tvingas han kämpa med livet som insats med en spindel för att komma åt en bit möglig kaka. Det alternativt positiva eller negativa slutet är också intressant, men det ska inte avslöjas här. Småflummigt är det i alla fall.

Ofta kräver en science fiction-film från 1950-talet att man är på rätt humör för att se den med behållning, gärna med en enormt stor dos av "suspension of disbelief" i bakfickan. Men har man väl försett sig med detta rekommenderar jag en titt på denna otroliga krympande man.

© Andreas Hallgren
2004-08-15

Originaltitel: The Incredible Shrinking Man
USA, 1957
Regi: Jack Arnold
Med: Grant Williams, Randy Stuart, April Kent, Clarice Paul Langton m.fl.

Genre: Action, Sci-fi     

Dela |