The Wedding Singer (1998)

Billy Idol är med!

3 russin

Det finns stora filmer, som vänder upp och ned på ens värlsbild och tål att ses om och om igen. Sedan finns det sådana här trevliga bagateller, som inte gör några anspråk på att vara finkultur eller episka storverk, men fyller sitt syfte med den äran.

Adam Sandler är inget komiskt universalgeni men väl en stabil, sympatisk underhållare som gärna gör trevliga filmer om små människor utan större ambitioner och talanger men med ett gott hjärta. Man kan räkna med många småskratt, ett och annat större garv och ett fint och lyckligt slut. Inte så omtumlande, men ibland är det något sådant man är ute efter och då kan The wedding singer rekommenderas. Här spelar han, som titeln så diskret antyder, en kille som sjunger på bröllop. En snäll underhållare som räddar situationen när pinsamma utbrott hotar feststämningen och sjunger en smula bättre än en normal badrumssångare. Snart ska hans egna bröllop gå av stapeln och hans liv verkar vara på rätt väg.

Givetvis ändrar sig hans tilltänkta i sista ögonblicket, vilket ger Sandler skäl att leverera filmens coolaste replik ”…things that could have been brought to my attention YESTERDAY!!” och sedan deka ner sig på ett ganska underhållande sätt. Samtidigt blir han vän med Julia Sullivan (Barrymore) som snart ska gifta sig med en av åttiotalets ikoner: den ytlige aktieklipparen (Glave). Tycke uppstår, småkomplikationer ställer sig i vägen, hur ska det gå…?

Det hela utspelar sig alltså under det färgglada åttiotalet, och vi bjuds på ett noggrant handplockat urval av tidstypiska hits och klädkreationer som ser nästan exotiska ut idag men faktiskt är tagna ur en verklighet vi levde i för inte så länge sedan. Härligt, tycker jag, men om man helst vill låtsas att denna fåniga era aldrig inträffat ska man nog undvika den här filmen.

Jag gillar sådana här "små" relationsfilmer där handlingen inte är så långt ifrån saker som inträffar varje dag på tusen olika platser i världen, men berättas med hjärta och engagemang. The wedding singer gör en mysigt glad och Drew Barrymore har väl aldrig varit sötare än här. Dessutom är hon väldigt bra i sin sympatiska roll. Annat positivt i filmen är undertemat om att åldras tillsammans, en cameo av Billy Idol och den jättefåniga finalen på ett flygplan. Tre trevliga russin.

© Anders Lindahl
2000-08-28

Originaltitel: The Wedding Singer
USA, 1998
Regi: Frank Coraci
Med: Adam Sandler, Drew Barrymore, Christine Taylor, Allen Covert, Matthew Glave

Genre: Komedi, Romantik     

Dela |