Det femte elementet (1997)

Sinbad sjöfararen i cyberspace

3 russin

Kärleken är tålmodig och mild, men får utstå mycket. Samma år som popgruppen Prefab Sprout påstod att kärleken är den femte ryttaren i apokalypsen levererar Luc Besson teorin att kärleken är det femte elementet. Efter luft, jord, vatten och eld vill jag minnas. Filmen är en läcker och lekfull upplaga av Nils Holgersson eller Sinbad sjöfararen i cyberspace. Mer komisk än väntat och Besson bejakar barnet inom sig mer påtagligt än vi kanske hade hoppats. Efter de tvetydiga och melankoliska dragen i Nikita och Leon är lättsamheten här nästan påfrestande mitt i all sagolik symbolik.

Dekoren är häpnadsväckande - Besson har stil om inte annat. Men är det amerikansk action i fransk förklädnad eller något liknande motsatsen? En del har vi inte sett förr, som Jean-Paul Gaultiers fantasifulla garderob i science fiction-formatering. Scenografin har både kraft, komik och kitschfaktor. Willis roll ser ut som en stuvning av halvantihjältarna i Die Hard, De 12 apornas armé och lite till.

Nyanser, nej - men behärskat snedsmilande genom den hysteriska nöjesparken. Här finns också dragshow, fjolliga biroller som motvikt till machismon. Storyn är banal, men Bessons övertydliga, nyromantiska budskap om fred och kärlek för hela solsystemet värmer ändå. Helheten ligger närmare Mars Attacks! eller Men in Black än Independence Day. Men många kända rymd- och framtidsepos spökar i kulisserna.

Milla Jovovich som utomjordisk kärleksgudinna, "The Supreme Being" nerslängd ibland oss, är blickfånget i vågade snörningar och rödglödgad frisyr. Hon blir föremål för forskarnas intresse och placeras i en minst sagt Metropolis-inspirerad kuvös för observation. Innan välvillige Willis tar henne med som fripassagerare och inser nyttan av hennes sällskap.

En svart president (se där, de slog i alla fall Deep Impact på målsnöret) kämpar mot ondskan, som värvat Gary Oldman för sin sak (liksom i Leon). Den här släpiga sydstatsdialekten har han nog bara använt i JFK tidigare, där han dock hade sparsamt med repliker. Men han är erkänt duktig på just dialekter. Luke Perry från TV:s Beverly Hills har generöst hamnat på rollistans övre halva, men medverkar bara i prologen.

Soundtracket är elektriskt och eklektiskt i positiv mening, en respektlös röra av spänstiga syntetmattor och world music. Filmens starkaste sidor synkroniseras under uppträdandet av universums största operadiva. Chockerande moderniserad skönsång, korsklippt med karate i kulisserna.

© Johan Lindahl
2000-09-19


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>


Originaltitel: The Fifth Element
Frankrike / USA, 1997
Regi: Luc Besson
Med: Bruce Willis, Milla Jovovich, Gary Oldman, Ian Holm, Chris Tucker, Tricky

Genre: Action, Komedi, Sci-fi

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>     

Dela |