Minority Report (2002)

Jordnära framtidskildring med strukturproblem

3 russin

Om man kan se in i framtiden kan man då också förändra den eller är den en gång för alla förutbestämd? I Spielbergs nya film Minority Report har en speciell polisavdelning möjlighet att se alla mord innan de sker och därigenom kunna arrestera den blivande mördaren på förhand. Sedan försöket inleddes har inga mord blivit begångna i delstaten Washington så systemet verkar ju ha sina positiva sidor. Problemen uppstår när kommissarie John Anderton (Tom Cruise) får se sig själv mörda någon han aldrig tidigare har träffat. Snart är han på flykt undan sina kollegor och försöker samtidigt komma till klarhet om varför han skulle kommer att mörda någon tjugo timmar senare.

"Minority Report" utspelar sig år 2054, om lite drygt femtio år alltså, och jag köper det. Den tekniska utvecklingen har gått framåt, till exempel i form av bilar som styr sig själva och en mängd andra detaljer, men det är en jordnära utveckling. Det är inget tal om rymdfärder vilket annars är brukligt inom science fiction. Den privata sfären har i stort sett försvunnit genom att det överallt finns ögonskannrar som vet var man befinner sig, men orsaken till denna övervakning är inte stora stygga "Storebror" a la Orwell. Det är istället kommersen som ständigt vill komma åt en för att kunna sälja mer saker och personifiera reklambudskapen var man än är. Den allomfattande reklamen ställer naturligtvis till det för den som, likt John Anderton, vill vara anonym och det är också den som får mig att verkligen förstå att framtiden kanske inte är så ljus som den först verkar. Det är helt klart ett imponerande framtidsbygge som Spielberg och hans team presenterar i filmen och det mest slående är att det mycket väl kan vara en möjlig verklighet om femtio år, med för- och nackdelar precis som dagens samhälle.

För att återkomma till själva filmen vill jag först som sist säga att den är både sevärd och spännande men den har problem som blir allt mer tydliga ju längre filmen fortskrider. Den börjar som en ren polisaction som råkar utspela sig i framtiden. Tankarna går naturligtvis osökt till Ridley Scotts "Blade Runner" (som i likhet med "Minority Report" också är löst baserad på en historia av Philip K. Dick) även om film noir-stuket i Spielbergs film inte är lika tydligt som i nämnda film. Efter ungefär halva filmen börjar historien på något underligt sätt irra omkring bland genrerna och tappar bort sig en aning och filmen slutar i en thriller som tyvärr har en storykvalitet inte många snäpp högre än en standardiserad tv-produktion. Själva strukturen blir även den allt mer löst sammanfogad och scener följer på varandra utan att de knyts ihop på ett fullgott sätt. En del planteringar, och jag tänker då främst på den i filmen mycket omtalade sprutan som förvrider Cruise ansikte till oigenkännlighet, blir meningslösa eftersom de inte följs upp. Den förhärskande känslan under filmens sista del är att många scener har tagits bort i klippningen av en eller annan anledning och att det därför har varit problem att knyta ihop säcken på slutet. Efter den imponerande början känns sista delen av filmen onekligen som en besvikelse.

Tom Cruises karriär är, bland Hollywoodstjärnorna, en av de mest lyckade övergångarna från mer eller mindre skräpfilm till roller av högre dignitet. "Cocktail" och "Days of Thunder" är lyckligtvis svunna dagar och Cruise går från klarhet till klarhet i "Magnolia", "Eyes Wide Shut" och "Vanilla Sky". "Minority Report" är ingen större skådespelarutmaning men Cruise gör ändå John Anderton till en trovärdig karaktär. Den andra stora rollen görs av Max von Sydow som Lamar Burgess, chefen för den pre-kognitiva försöksenheten och något av en fadersfigur för John Anderton. von Sydow har inte haft någon vidare tur i valet av sina engelskspråkiga produktioner (läs "Judge Dredd", "Kampen om Gallien" och så vidare). Det är därför roligt att se honom i en film av lite högre dignitet och som vanligt gör han ett stabilt och pålitligt arbete. Det finns för övrigt mycket svenskintresse i Minority Report. Förutom Max von Sydow ser vi Peter Stormare spela, som så ofta, en smått störd figur och svenskättade Caroline Lagerfelt för tankarna till Midsommar genom att sjunga "små grodorna..." (Jo, det är sant och detta ensamt skulle göra det värt att gå och se filmen).

Min första tanke efter att ha sett "Minority Report" var att jag ville se om den igen. Mitt beklagande av slutet ovan bygger nämligen mycket på en känsla av att någonting inte riktigt stämmer i filmen men jag har svårt att peka på exakt vad det är och för att reda ut detta behöver jag se filmen igen. Sedan vill jag se om den också för att det är en häftig film och jag tvekar inte över att rekommendera den. Det är bra actionfilm, en mycket bra science fiction och en mindre bra thriller. Problemet är att den har svårt att bestämma sig för vad den vill vara. Med viss tvekan ger jag filmen tre starka russin och lovar samtidigt att återkomma med mer kommentarer efter att ha sett den en gång till.

© Andreas Hallgren
2002-07-01


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>

Tom Cruise och Colin Farrell i "Minority Report"

Originaltitel: Minority Report
USA, 2002
Regi: Steven Spielberg
Med: Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton, Max von Sydow, Kathryn Morris, Neil McDonough, Spencer Treat Clark, Steve Harris

Genre: Mystery, Sci-fi, Thriller
Svensk biopremiär: 2002-07-03

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>







     

Dela |