The Blair Witch Project (1999)

Elevfilm från mediagymnasiet i Säffle

2 russin

Blair Witch Project handlar om några ungdomar som åker iväg ut i ödemarken för att undersöka huruvida det ligger någon sanning i legenden om Blair-häxan. De springer runt i skogen och dör en efter en. Big deal!? Har vi inte sett ungdomar springa runt i skogen och bli mördade tusen gånger tidigare. Vad skiljer den här filmen från hundratals andra…?

Egentligen bara en sak, den är gjord med nollbudget och subjektiv handkamera och utger sig för att vara verkligt filmat material, vilket det ju förstås inte är. Utgör detta någon skillnad? Ja, faktiskt. En påtagligt ökad närvarokänsla och känslan av att "vad som helst kan hända". Blair Witch Project har dock samma problem som alla andra "teen-slasher-filmer", nämligen att det hela mest bara är ett tomt skal. Storyn har ju inget vidare djup. Karaktärerna är ju inte heller särskilt mångdimensionerade, men detta är ju absolut inget ovanligt och en film måste ju inte ha dessa ingredienser för att bli underhålllande.

Nä, Blair Witch Project lider snarare av ett annat problem och det är att den inte är särskilt skrämmande, något som ju är helt förödande för en skräckfilm. Ett par scener - särskilt slutet - skakar upp en ur biofåtöljen men mellan dessa sekvenser är filmen rentav lite tråkig. Om det beror på nollbudgeten eller inte låter jag vara osagt, men Blair Witch Project, använder sig av Alien- och Hajen-metoden att låta källan till skräcken vara utanför bild, och låter således beskådaren skapa sin egen gestalt. Efter ett tag blir detta grepp dock frustrerande i "Blair Witch" eftersom man aldrig får någon "payoff". Man kan inte lura tittaren hur länge som helst. Till slut vill man ha någon form av bekräftelse.

Om ni vill se en rysare som är gjord i dokumentär stil så försök gärna hitta Ruggero Deadatos "Cannibal Holocaust" från 1979. Den är dock betydligt mer obehaglig men har nog i flera avseenden fungerat som inspirationskälla för Blair Witch även om de inte riktigt berättar på samma plan.

Det läskigaste med The Blair Witch Project är att man planerar en storbudgetuppföljare, vilket oroar mig eftersom det är just själva nollbudgetlösningarna som gör den här filmen sevärd, för den är sevärd, men mest som ett kul experiment och inte som den superläskiga milstolpe som åtminstone jag hade förväntat mig. Det roliga med filmen är dock att man hela tiden tänker att det här kan jag göra själv, och filmen har nog funkat lite som en ledstjärna för nya själar som drömmer att göra film, och det är ju kul...så länge de lär sig skriva bra manus.

© Johan Hultgren
2000-05-15


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>

Heather ångrar att hon dragit igång sitt filmprojekt, men det blev åtminstone en Riktigt Otäck Film av det.

Originaltitel: The Blair Witch Project
USA, 1999
Regi: Daniel Myrick Eduardo Sánchez
Med: Heather Donahue, Michael C. Williams, Joshua Leonard

Genre: Skräck
Teman: Dokumentärfilmningen som gick fel Meta

Relaterade artiklar
Skrämselfilm

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>

Officiell webbplats


Ingår i följande teman


Dokumentärfilmningen som gick fel

Meta

     

Dela |