True Romance (1993)

Ologisk men sympatisk

3 russin

Runt Pulp Fictions release var det ett himla tjafs om Quentin Tarantino och allt han hade gjort. Filmer som "Sleep with me" med Eric Stoltz blev genast superhippa trots att de kanske inte alltid var så jäkla bra, men Quentin Tarantinos närvaro gjorde på något konstigt sätt allting befogat. I "Sleep with me" håller Quentins rollfigur en monolog om hur filmen "Top Gun" i själva verket handlar om homosexualitet. Här talar han om regissören Tony Scotts mest kända film "Top Gun", men en som inte var lika känd innan Quentinboomen är "True Romance", som troligtvis är Tony Scotts bästa och som bygger på Quentins manus.

"True Romance" är en romantisk, blodig, och ganska enkel historia om ett nyblivet par (Christian Slater och Patricia Arquette) som kommer över en stor laddning kokain och åker till Los Angeles för att kränga det till rika Hollywoodproducenter. Självklart kommer kokainladdningens rättmätige ägare dem på spåren och en ganska underhållande jakt påbörjas.

"True Romance" bryter mallen för amerikanska actionfilmer lite grann, den innehåller Tarantinos ganska raffinerade känsla för språk och eleganta iakttagelser och replikväxlingar, samtidigt som våldet i filmen är ganska stiliserat. En rik flora av avvikande personligheter finns här också att finna. Brad Pitt är fullkomligt lysande kul i rollen som pundaren Floyd som röker i stort sett vad som helst. Dennis Hopper är också väldigt duktig i sin roll och likaså Christopher Walken, kanske Hollywoods mest underskattade skådis, som gör ett klassiskt inhopp. Christian Slater är ok, men åstadkommer inga direkta storverk. Betydligt trevligare är då Patricia Arquette som verkligen lyckas skapa något eget av sin roll.

Filmens mest akuta problem ligger i manuset. Efter en lysande introduktion av Christopher Walken försvinner han totalt från filmen, och vid närmare beskådning visar det sig att han bara är med i en enda scen. Likaså är Chistian Slaters rollfigurs motivation ganska obegriplig. Varför ska han springa iväg och döda Alabamas (Arquette) hallick? Varför förvandlas han till ett socialt, pladdrande charmtroll när han i början på filmen är en undandragen ensamvarg, som aldrig går ut? Dessutom verkar alltför många karaktärer i filmen, bara vara verktyg för att leverera snärtiga repliker utan att ha någon dramatisk funktion.

Tony Scott drog även iväg och ändrade det nattsvarta slutet som Tarantino skrev, och klistrade på ett tuggummislut istället. Jag är tveksam vilket slut som egentligen funkat bäst men hade kanske önskat en lite mer öppen final.

Det kvarstår dock att filmen är sevärd och riktigt god underhållning. Replikerna är smarta och vissa scener garvar man högt åt - speciellt då scenen när Elliot blir haffad av polisen med kokain i bilen. Actionscenerna är välgjorda utan att bli någon orgie i underhållningsvåld. Det som framförallt räddar filmen är dess charm. Man kan inte låta bli att lägga huvudet på sned och önska att det ska gå bra för det söta paret.

Se den för all del, du kommer inte ha tråkigt, men hakan kommer inte ligga på golvet när filmen är slut. Däremot sitter jag mycket och funderar på varför Scott alltid filmar älskog med svarta silhuetter mot blå bakgrund....Jag befarar dock att jag aldrig kommer få svar på den frågan.

© Johan Hultgren
2001-02-25


DVD / Blu-ray

Den riktiga höjdpunkten på den amerikanska och engelska specialutgåvan tillika dubbeldiscaren är de tre kommentarspåren. Ett med Christian Slater och Patricia Arquette, ett med regissören Tony Scott, och ett med manusförfattaren Quentin Tarantino. Mycket trevliga spår alla tre även om Tarantinos är roligast att lyssna på - han gör ju nämligen aldrig kommentarspår till filmer han själv regisserat men här stoltserar han ju enbart som manusförfattare så då går det tydligen bra.

På den svenska utgåvan har man dock kapat kommentarspåren som var den stora behållningen med specialutgåvan från England och USA, vilket är tråkigt, men man får ändå en del intressanta bortklippta scener och de obligatoriska promotionintervjuerna.

Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>


Originaltitel: True Romance
USA, 1993
Regi: Tony Scott
Med: Christian Slater, Patricia Arquette, Dennis Hopper, Christopher Walken, Gary Oldman, Chris Penn, Tom Sizemore, James Gandolfini, Michael Rapaport, Saul Rubinek

Genre: Action, Drama
Hemmabio: 2021-07-23

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>     

Dela |