Damsel (2024)

Spännande saga i stort sett

3 russin

Ung kvinna i nöd som klarar sig själv. Det är vad den här historien ska handla om, vilket förklaras redan vid ingressen. Klassisk sagomiljö och High Fantasy utstrålas omgående. En drake sätter fyr på några soldater och sedan reser vi raskt ut till ett öde vindpinat landskap där en vanlig hederlig familj som tydligen ändå har vissa kontakter med omvärlden och kan korrespondera, får napp i sina anbud på friare till den äldsta dottern. Färden går över havet till en ö med ett våldsamt vackert slott och en förnäm, till synes väldigt framgångsrik familj med sitt eget kungarike. Men vad döljer de? Har du sett några trailers eller överhuvudtaget någon förhandsinformation om ”Damsel” vet du vad. En drake. Som kräver offer.

Mycket att associera till i sagoväg, men varför kommer jag framförallt att tänka på ”Ready or Not”? En aning modernare och satiriskare version av samma koncept. Så mycket kan avslöjas att den här kungafamiljen redan gjort sig av med ett stort antal unga damer som de betalat för i guld. Hur många egentligen? Och hur fortsätter de hålla sin blodslinje igång? Vissa följdfrågor är av nöden. Men om inte annat vet vi redan att Millie Bobby Brown från ”Stranger Things” kan ta vara på sig. Och att du inte gärna vill handskas med konsekvenserna av att göra henne på dåligt humör. Det borde den här kungaklanen ha tagit reda på i förväg.

Om inledningen inte verkar överdrivet inspirerad följer en mer medryckande odyssé som upptar större delen av speltiden, i ett större grottsystem där unga offergåvan Elodie (Brown) genomgår en rad svåra prövningar och nära döden-upplevelser samt inser att hon har haft ett otal olyckssystrar före sig i statistiken. Dessa har lämnat spår efter sig och flera tycks ha hållit ut en viss tid. Men finns det någon riktig anledning att hoppas att hon klarar sig levande ur den här knipan? Kanske. Det är trots allt fantasy.

Högtidliga tal, stiliga slottsmiljöer och kallhamrade kungliga karaktärer. En rejäl datoranimerad drake vars röst förmedlas av exiliranska sandpappersrösten Shohreh Aghdashloo som ni säkert sett flera gånger förut vare sig ni vet om det eller inte. Renommerade trotjänare till thespianer som Ray Winstone, Angela Bassett och Robin Wright behöver inte överanstränga sig, men Millie Bobby Brown innehar en hyggligt upparbetad karisma och får alla chanser att visa tjurskalliga kämpatag i kampen för överlevnad och upprättelse, inte bara för sig själv utan även alla tidigare oskyldiga offer.

Som helhet knappast en het kandidat till nästa alla tiders kritikerlista iscensatt av brittiska Sight and Sound, tidskriften som med flera års mellanrum kallar samman kritiker och filmare från hela världen för att slå fast vilka historiens bästa filmer är, ur ett aktuellt perspektiv. Men det är snyggt scenograferat och spännande för stunden utefter de förutsättningar som ställts upp.

© Johan Lindahl
2024-04-13

Credit: John Wilson / Netflix Copyright 2023 © Netflix Inc.

Originaltitel: Damsel
USA, 2024
Regi: Juan Carlos Fresnadillo
Med: Millie Bobby Brown, Angela Bassett, Ray Winstone, Brooke Carter, Robin Wright, Nick Robinson, Milo Twomey, Nicole Joseph, Ezra Faroque Khan, Tasha Lim

Genre: Action, Äventyr, Fantasy
Svensk biopremiär: 2024-03-08
Teman: Djur som bråkar Originalproduktion från Netflix


Ingår i följande teman


Djur som bråkar

Originalproduktion från Netflix

     

Dela |