No Hard Feelings (2023)

Aningen ojämn men Lawrence är kul

3 russin

Kortrecension

Jennifer Lawrence kan vara kul! Kanske har hon bara inte fått vara det tillräckligt ofta. Nu verkar det uttryckliga huvudsyftet med den här filmen vara att Jennifer Lawrence ska släppa loss och göra mer eller mindre slapstick. I rollen som en drygt 30-årig tonåring vid namn Maddie Barker som bott på samma ställe hela livet och inte riktigt kan slita sig därifrån men inte vet vägen ut, excellerar hon i en film som inte är 100-procentigt excellent, men kanske kring 68 procent framgångsrik i sitt ärende.

Maddie åtar sig det udda uppdraget att attrahera en betydligt yngre kille, vars föräldrar är bekymrade över hans brist på sociala utåtriktning och i synnerhet erfarenhet av det motsatta könet. Och hon går igång på uppgiften. Det finns en bil i potten och Miss Barker behöver verkligen en sådan. Kommer hon att lyckas rakt av med uppdraget utan problem? Troligen inte. Kommer oväntade vändningar uppstå och kanske framför allt oväntade känslor att förändra spelplanen? Staplar de scener med obekväma sociala situationer och slapstickartat kaos på varandra? Ja på allt ovanstående.

Tonläget skiftar. Somliga skämt slår slint i en aningen ojämn historia. Men det finns gott om skrattretande repliker, som är menade att vara det. Det är en komedi, men försöker inte rakt av föreställa romcom med på förhand given utgång heller. Samspelet mellan de viktigaste kontrahenterna, inte minst Jennifer Lawrence och hennes unge motspelare Andrew Barth Feldman är också påtagligt potent. Även när skämten inte bygger på helt nya uppslag, framförs de med den övertygelse som krävs för genren. Slutresultatet innehåller lärdomar för livet och vissa funderingar kring frågor om hur man egentligen ska hantera sina valmöjligheter och undvika att fastna i andras definitioner av vad du borde göra med din tillvaro på jorden. Men framförallt är det ofta – kul.© Johan Lindahl
2024-03-28


DVD / Blu-ray

Några kortare sjok med extra material, som bloopers, korta kommentarer från skådespelarna om hur roligt de hade på inspelningen och sådant. Inget märkvärdigt men alltid något.
Foto: Sony Pictures

Originaltitel: No Hard Feelings
USA, 2023
Regi: Gene Stupnitsky
Med: Jennifer Lawrence, Andrew Barth Feldman, Laura Benanti, Matthew Broderick, Natalie Morales, Scott MacArthur, Ebon Moss-Bachrach, Kyle Mooney, Jordan Mendoza, Hasan Minhaj

Genre: Komedi, Romantik
Svensk biopremiär: 2023-06-30
Hemmabio: 2023-09-25     

Dela |