The Killer (2023)

Jag har en bättre idé

3 russin

Nej, det är inte en remake på John Woos Hongkong-klassiker. Och det är inte heller det intressantaste David Fincher har gjort. Med det viktigaste sålunda avklarat …

En man med många namn och ID-kort, spelad av Michael Fassbender, berättar i form av en voice-over för tittaren vad som krävs för att bli yrkesmördare. Han berättar det så ofta under filmens gång att man nästan undrar om han försöker övertyga sig själv också. ”Visa ingen empati”, är ett återkommande mantra bland många. Och visst, han verkar inte drabbad av sådan i överdrivna mängder - en oskyldig taxichaufför får tidigt i filmen ett nackskott utan krusiduller - men det verkar finnas minst en människa som han faktiskt bryr sig om.

Hans avmätt nihilistiska monologer, bland annat serverade medan han tålmodigt väntar på rätt tillfälle att sätta en kula i dagens måltavla, kan säkert uppfattas som kloka och befriande ord av somliga tittare men gissningsvis skriver inte Fincher själv under på hela resonemanget. Kanske pågår det en Raskolnikov-grej här där någon vill känna såhär inför sina medmänniskor men bara nästan lyckas. Det är väl ingen vild gissning att man avsiktligt lämnas utan tillräckligt många ledtrådar för att vara säker på svaren. ’Diskutera!’, liksom. Men utöver ett flitigt bruk av klassiska The Smiths-låtar finns det begränsat med stoff att diskutera.

Vad handlar det om? Jo, det mord som han ska utföra i början av filmen går alltså fel. Han råkar skjuta en för beställaren ointressant person och måste fly fältet. Snart nog är han själv i siktet, för det måste ju ’städas upp’ efter debaclet, men även här hamnar andra i kläm. Vår mördare flänger runt en del, visar otaliga legitimationer och månar om att prata så lite som möjligt, och hänger sig åt vad som antingen är en hämndaktion eller egen städverksamhet för att ställa saker till rätta. En fajt i Miami hör till filmens intensivare delar (men känns stillsam jämfört med nyss avnjutna ”John Wick 4”) medan ett samtal med Tilda Swinton på en restaurang är desto mer minnesvärt.

George Clooney-rullen ”The American” gör sig påmind tillsammans med en handfull liknande strama och kontrollerade mördardraman. Det är existentiellt och Fincher-snyggt, med halvsepiatoner och givetvis musik av Trent Reznor och Atticus Ross. Även i det sistnämnda fallet känner jag att de kan mer; det är snarare begåvad musikmatta än genuin gåshud. Fassbender gör förstås en på sitt sätt intressant insats, och verkar ha hårdtränat med en yogi för att övertyga även på den fronten. Det är en fängslande film att se när man ser den men den lämnar i mitt fall inget djupare avtryck. Det känns nästan ironiskt att exempelvis Finchers film om skapandet av Facebook har så mycket mer nerv. Kanske bara fel humör hos mig.

Förlagan är franska grafiska romaner som jag inte läst. Jag dristar mig till att föreslå följande: tänk om alla dessa förutsättningar använts till att filma sentida King-romanen ”Billy Summers” istället. Det hade kunnat bli nåt, det!

© Anders Lindahl
2023-11-19


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>
© Netflix

Originaltitel: The Killer
USA, 2023
Regi: David Fincher
Med: Michael Fassbender, Tilda Swinton, Charles Parnell, Arliss Howard, Kerry O'Malley, Sophie Charlotte, Emiliano Pernía, Gabriel Polanco, Sala Baker

Genre: Action, Kriminalfilm, Thriller
Svensk biopremiär: 2023-10-27
Teman: Originalproduktion från Netflix

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Netflix

     

Dela |