In the Heights (2021)

Mikrokosmisk samhällsskildring i musikalform

3 russin

Det var en gång en stadsdel…

Så börjar historien. Med en berättare som ser tillbaka på något i det kanske inte alltför avlägset förflutna. Exakt vad, var och när kommer att visa sig. Musikalen - för det är en musikal - utspelas framför allt i en stadsdel i New York, ett område präglat av framför allt olika latinamerikanska grupper.

Upphovsmannen i grunden får väl anses vara herr Lin-Manuel Miranda, på senare år framför allt uppmärksammad för den nästan hysteriskt populära uppsättningen ”Hamilton”. Här utspelas allting i mer modern tid. Ett pärlband av sånger i företrädesvis karibisk och latino-tappning kombinerat med andra amerikanska musiktraditioner driver handlingen framåt. Handlingen i sig är kanske inte överdrivet komplicerad och de riktigt heta frågeställningarna dröjer till drygt andra halvan av showen. För det är trots allt en form av iscensatt show, dock livaktigt och visuellt fantasifullt arrangerad med månghövdade massdansnummer på gator, torg och parker, i bassänger, på tunnelbanor - ja, i stort sett alla miljöer som står till buds i sammanhanget.

Ett längre strömavbrott fyller också en substantiell funktion i en film svars speltid kunde ha kapats en aning, men inte tappar så mycket tempo att det på allvar stör. Tematiken kretsar kring drömmar och möjligheter, vilka hinder som går att övervinna och vilka val som gör tillvaron värd att vistas i. Universellt och samtidigt färgat av specifika livsvillkor. Ensemblen är inte påfallande stjärnspäckad men du kan känna igen ansikten från diverse seriesammanhang som ”Brooklyn Nine-Nine”, ”Orange Is the New Black” med flera, liksom veteranen Jimmy Smits i en betydande biroll och Marc Anthony i en mer begränsad cameo-artad insats.

Större samhällsomvälvande teman kring immigration, rättigheter och diskriminering avhandlas men har inte riktigt den framträdande roll man kanske kunde väntat sig. Men vi möter tjejen som får chansen att studera på Stanford tvärs över landet men inte fullt ut känner sig som den framgångssaga omgivningen hoppats på. Skönhetssalongen som är på väg att flytta till en annan stadsdel, vilket förefaller som en avlägsen landsända för många i kundkretsen. Den unge innehavaren av en liten butik som funderar på att återuppliva en annan näringsverksamhet i föräldrarnas hemland Dominikanska republiken. Hon som kallas Farmodern, men egentligen inte är biologisk förälder till någon, utan blivit hela kvarterets understödjande matriark. Med flera.

En musikal riskerar ändå falla platt om musiken inte håller. Men det gör den. Utan att vara sensationellt innovativ eller späckad av blivande klassiker håller de sammanlänkande sångerna i stort sett konstant en habil nivå. Inte minst när de skakar loss mitt i värmeböljan som förvärras av bristande tillgång på elektricitet, men ett uppgivet grannskap ändå får fart på livsandarna på ett sådant sätt som kanske bara inträffar i just, ni vet, musikaler.

© Johan Lindahl
2021-12-26

Credit: hbomaxnordicpress.com

Credit: hbomaxnordicpress.com

Originaltitel: In the Heights
USA, 2021
Regi: Jon M. Chu
Med: Anthony Ramos, Corey Hawkins, Leslie Grace, Melissa Barrera, Olga Merediz, Jimmy Smits, Gregory Diaz IV, Daphne Rubin-Vega, Stephanie Beatriz, Dascha Polanco, Lin-Manuel Miranda, Marc Anthony

Genre: Drama, Musikal, Romantik
Svensk biopremiär: 2021-06-18
Hemmabio: 2021-09-20     

Dela |