Raya och den sista draken (2021)

Drakarna är våra vänner, utan dem inget paradis

4 russin

Världen har inte alltid varit så ’dystopisk’, berättar den tjej som i filmens början rider genom ett stenigt landskap på en stor, rullande skalbagge. Det började gå fel redan för 500 år sedan, då onda andar anföll världen Kumandra, en plats med klara drag av Sydostasien (tjejens fordon-husdjur heter till och med Tuk-Tuk.) Drakarna som gav världen vatten och hjälpte människorna på många andra sätt lyckades få stopp på andarna, men blev själva förstenade på klassiskt Narnia-vis.

Men det var ganska nyss som det blev riktigt illa. Det var när Rayas välmenande far (en hövding, förstås) bjöd in de andra fyra rikena till fredssamtal som slutade i katastrof. Sedan dess är även han, som många andra, förstenad och dottern letar envetet efter den sista draken. Drakarna är här av östlig typ, det vill säga goda och fina och utan minsta eldslåga ur gapet. När Sisu hittas, överraskande snabbt, och väcks ur sin mångsekellånga dvala visar hon sig dock vara den minst kapabla i kullen.

”Har du nånsin gjort ett grupparbete där en i gänget inte bidrar lika mycket men får samma betyg ändå?”

Lite anakronistiskt, men rätt kul. Hur som helst, kanske kan hon ändå hjälpa Raya rädda världen. Hon är bland annat en baddare på att simma och får längs vägen fler egenskaper. Som att kunna se ut som en konstig tjej.

Det är klassisk modern Disney-underhållning med äkta allvar, stadigt med skämt och sköna miljöer (dock utan sånger). Det blir en mysig båtresa genom skilda riken med en rätt rolig ung grabb som kapten. I en hamnstad möter de både en skurkbebis och en lömsk liten gumma. Parallellt med Rayas resa, ofta korsande hennes väg, följer vi prinsessan Namaari, minst lika tuff men bevisligen svekfull. Mellan dem utspelar sig intensiva duster med och utan blanka vapen och allt mer äkta agg. Riktigt genomarbetade kamper, ska tilläggas. Finns det ändå hopp om försystring och fred?

Att det i allt väsentligt är en ganska typisk modern Disney-film säger jag inte som kritik, men kan vara värt att nämna. Även om Disney och Pixar blir allt svårare att hålla isär är det hos de sistnämnda som den riktiga, djärva innovationen fortfarande bubblar fram ibland. Så det här är ungefär vad man väntar sig, och precis som vanligt betyder det ett kvalitetsbygge som präglas av något så på ytan trist och i verkligheten så värdefullt som ”vettiga värderingar för barnen”. Visuellt är det förstås toppklass, ibland med lågt skärpedjup, alltid med hög ambition. Och mycket solregn.

Men jag tycker det är mot slutet, när det blir som allvarligast, som det också blir som bäst. Här finns några både konstnärligt och känslomässigt slående scener där temat om att våga lita på forna fiender ställs på sin spets. Bland det allra starkaste Disney gjort, faktiskt.

© Anders Lindahl
2021-05-24


DVD / Blu-ray

BD-utgåvan innehåller en hel del extra. Liksom Pixar brukar göra bjuder de också på en kortfilm, denna på temat dans, ungdom och ålderdom. Surmulen äldre man har tappat glädjen i livet. Gissa om han hittar den? Dialogfritt, regnigt och snyggt.

Fin och regnig är också menybakgrunden, vars ljudmatta hade kunnat vara en rogivande app i sin egen rätt.

I en talande summering av det gångna året sammanstrålar en stor grupp ur filmteamet via nätet för middag och en tillbakablick på en film vars produktion och premiär också påverkades av pandemin. Pratet handlar föga överraskande om den sydostasiatiska tematiken. Riktigt rart blir det.

Som så många andra förra året tvangs teamet med kort varsel gå över till att jobba hemifrån. En kortdokumentär tar upp svårigheterna och det komiska i att arbeta på distans, både i högst igenkännliga situationer och i de specifika utmaningarna för en animationsproduktion, som de ljudstudior som skådespelarna fick bygga hemma.

En ännu kortare film handlar om hur kamperna koreograferades, även detta delvis på distans. En av manusförfattarna visar sig seriöst kunnig i ämnet kampsport och föreläser entusiastiskt om de stilar och vapen de använt. Mysigt.
© Disney

Originaltitel: Raya and the Last Dragon
USA, 2021
Regi: Don Hall

Genre: Animation, Barnfilm, Fantasy
Svensk biopremiär: 2021-03-05
Hemmabio: 2021-05-18
Teman: Disney


Ingår i följande teman


Disney

     

Dela |