The Report (2019)

Intressant iscensättning av modern historia

3 russin

- Ni måste få det här att fungera. Det är bara lagligt om det fungerar.
Från ett meningsutbyte mellan personal inom CIA när man kört fast i förhören trots upprepad användning av enhanced interrogation techniques mot en misstänkt terrorist.

Numera vet vi. Att amerikanska underrättelsetjänsten under en period bevisligen använde så kallade ’utökade förhörsmetoder’, aningen fritt översatt. Eller tortyr, under åren närmast efter terrorattackerna 11 september 2001. Hur framkom det här? Hur hanterades det av myndigheter och statsapparat? Alltså vetskapen om att det faktiskt hade hänt. ”The report” handlar om en sådan utredning, hur den hanterades av inblandade myndigheter, hur de agerade och vad det ledde fram till. Om något.

Filmen växlar mellan att följa den utredning som företas av Daniel Jones, assistent till en av USA:s mer inflytelserika senatorer, med början år 2009. Det tidsplanet varvas med tillbakablickar på vad som tilldrog sig i mörka källare och på hemliga platser där CIA förhörde fångar som misstänktes veta mer om planerade terrordåd i framför al-Qaidas regi. Ni kanske kommer ihåg begrepp som skendränkning (även känt som waterboarding). En högst kontroversiell metod som den här filmen eftertryckligt dementerar skulle ha haft någon effekt på informationsinhämtningen.

Ett antal år har passerat mellan det förhörsprogram som i hemlighet godkändes efter terrorattackerna och den utredning som en liten grupp under ledning av Daniel genomför genom att gå igenom högar av material från CIA; en presidentadministrationen har avlösts av en annan, men det är ändå svårt att få resultaten presenterade offentligt. Det är till stor del just en film om frustration. Frustrerade är uppenbart flera av de anställda i underrättelsetjänsten som fruktar för landets säkerhet efter vad som inträffade 2001, vilket leder in dem på en farlig väg när de ska förhindra att det händer igen. Frustrerade är också Daniel Jones & Co som inser att landet brutit mot sina egna principer och skapat prejudikat som kan komma tillbaka och hugga landet i ryggen senare.

Till filmens styrkor hör något som känns som ett genuint engagemang för en fråga som fortfarande är kontroversiell. Vilka metoder har man rätt att ta till för att försvara sig mot yttre angrepp? Filmen reder ganska noggrant ut sina argument. Varför är tortyr olämpligt i flera avseenden? En annan styrka är rollbesättningen med inte minst en driven Adam Driver i huvudrollen, flankerad av pålitlig personal i de flesta biroller.

Nackdelarna kanske är en viss dramatisk obalans, där de mest tillspetsade och påträngande scenerna finns i första halvan, medan den andra till viss del tappar genomslagskraft i sekvenser som växlar mellan diverse kontor och samlingsplatser inom statsapparaten. Den visuella variationen reduceras efterhand. Vilket kan bero på att filmen ryktesvis drabbades av en ganska påtagligt sänkt budget och inspelningstid strax innan de skulle dra igång. Men det är ändå en största delen intresseväckande iscensättning av ett skede i historien inte särskilt långt tillbaka och där svåra frågor ställs om inte minst hur en demokrati och rättsstat kan och bör bete sig när den utsätts för prövning.

© Johan Lindahl
2021-03-14

©Amazon Studios

Originaltitel: The Report
USA, 2019
Regi: Scott Z. Burns
Med: Adam Driver, Annette Bening, Maura Tierney, Michael C. Hall, Linda Powell, Sarah Goldberg, Lucas Dixon, Fajer Al-Kaisi, Zuhdi Boueri, Douglas Hodge, T. Ryder Smith, Jennifer Morrison, Carlos Gómez, Tim Blake Nelson, Ted Levine, Matthew Rhys, Corey Stoll, Jon Hamm

Genre: Drama, Kriminalfilm, Politik
Svensk biopremiär: 2019-11-06
Teman: 11:e september och därefter Originalproduktion från Amazon


Ingår i följande teman


11:e september och därefter

Originalproduktion från Amazon

     

Dela |