On the Rocks (2020)

Harmlös men inte charmlös

3 russin

När Apple bygger sitt eget filmbibliotek filmer är de mer eller mindre Disney. Tryggt, familjevänligt och kompetent. Till och med krigsfilmen ”Greyhound” hade kunnat ses av en nioåring. Men stopp, jag menar inte att det är menlöst och meningslöst för det. Att kunna skapa något inom de ramarna som ändå blir sevärt är en sport i sin egen rätt och Sophia Coppola visar sig något oväntat bemästra den. Särskilt med Bill Murray i en ledande roll, förstås.

Laura (Jones) misstänker att upptagna karriärmaken (Wayans) har tröttnat på henne och hittat ny spänning i kollegan Fiona. När hon yppar sina misstankar för galleriägande socialite-farsan (gissa vem) anammar och förstärker han misstankarna. Själv har han begått liknande övertramp och föreläser gärna om hur män är hårdkodade att bete sig illa. Vilket inte innebär att han tycker att det är ok när hans dotter drabbas.

Ett alltmer ambitiöst spionage inleds, vilket samtidigt ger far och dotter en chans att bonda. Otrogen eller inte? Viktigare är kanske: rolig eller inte? Och rolig är den mer eller mindre alltid så fort Bill är i bild, om än ofta på ett lågmält vis. Och i övrigt är den en kompetent relationsdramedi utan vassa kanter.

Här problematiseras ingenting. Farsan kan köra mot rött och klara sig ur knipan med charm och kontakter. Han kan dricka hur mycket och ofta han vill och mår finfint. Det är en film med så enkel handling att det ryms återkommande scener med en pratsamma väninna utan någon som helst vikt för handlingen. En film med luft att stanna upp och ta det lugnt där Coppola känner för det. Det är en ojobbig, lättsmält film som jag inte ångrar att jag såg för ibland är det ju det man söker.

© Anders Lindahl
2020-12-11


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>


Originaltitel: On the Rocks
USA, 2020
Regi: Sofia Coppola
Med: Rashida Jones, Bill Murray, Marlon Wayans, Jessica Henwick, Jenny Slate, Liyanna Muscat, Alexandra Mary Reimer, Anna Chanel Reimer, Barbara Bain, Juliana Canfield

Genre: Drama, Komedi, Romantik
Svensk biopremiär: 2020-10-02
Teman: Originalproduktion från Apple TV+

Relaterat: Lost in Translation (2003)

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>


Ingår i följande teman


Originalproduktion från Apple TV+

     

Dela |