The Boys - säsong 1 (2019)
Ultravåldsamt och en smula subversivt om tvivelaktiga superhjältar
Är det för mycket av det goda? Eller onda? Idéerna är sprudlande och allt är lite lagom subversivt, åtminstone till en början. Kanske kan man tycka att det blir mer konventionellt när första säsongen ska knytas ihop. Men det är heller aldrig en svartvit historia om ont och gott. Som inledande konsumentupplysning kretsar det kring korrumperade superhjältar, styrda av ett storföretag i samhällets tjänst. Så framställs det officiellt i den värld som skildras. Men bakom kulisserna förekommer allt möjligt som inte borde förekomma och många av ’miraklerna’ som utförs är inte fullt så mirakulösa vid närmare anblick (som de flesta medborgare givetvis inte har tillgång till). Räddningsaktioner är inte alltid vad de ser ut att vara. Sexuella trakasserier på arbetsplatsen kan förekomma även hos det högsta organet för de särskilt begåvade och utrustade som ska rädda världen, eller snarast bevara Status Quo.
En grupp grabbar i lite olika åldrar har på något sätt sammanstrålat för att bekämpa dem som större delen av världen ändå ser som förebilder och räddare i nöden. De har sina personliga skäl som rullas upp efterhand. Och allt är inte exakt vad det ser ut att vara där heller. Deras planer påverkas på gott och ont av att den besvikne unge mannen Hughie, vars flickvän omkommit i en olycka förorsakad av världens snabbaste man, börjar lära känna en tjej som just upptagits i den innersta kretsen av, ja,
fienden; de sju som är det verkliga ansiktet utåt från den skyskrapa där megaföretaget Vought försöker linda hela statsapparaten kring sitt finger. Frågan är hur långt det ska gå och hur mycket makt de kan roffa åt sig. Ska superhjältar in i militären? Terrorhot kommer upp på bordet. Hur bekämpas den bäst - och av vilka?
Kanske är serien som fräschast och mest infernalisk under de första avsnitten, tappar aldrig fart men vinklas över i mer av en actionhistoria mot slutet av den här första säsongen, som jag antar kommer att följas av fler. Det ska sägas att hela konceptet innehåller betydligt mer grövre våld, om än med en serietidningsaktig karaktär, definitivt mer sex och ocensurerat språkbruk än de flesta jämförbara genreproduktioner gör. Läs: Marvel eller DC. Hur mycket serien på allvar utmanar den här världsomspännande och under det senaste decenniet så dominanta film- och TV-genren, kan diskuteras. Men så här långt har jag haft nästan straffbart mycket akut nöje av ”The Boys”.
Antony Starr, möjligen igenkänd från den än mer brutala serien ”Banshee”, porträtterar ”Homelander”, den högst profilerade men bakom fasaden ytterst opålitlige übersuperfantomen som dompterar alla i sin omgivning, nästan… Hans närmaste chef spelas av veteranen Elisabeth Shue på ett alldeles utmärkt, manipulativt och vid behov inställsamt sätt. Motståndsrörelsen leds av den hämndlystne och ofta hänsynslöse Billy Butcher (en synnerligen sammanbiten Karl Urban). Men hjärtat i serien finns kanske trots allt hos unge Hughie (Jack Quaid) som dras in i den underjordiska motståndsrörelsen lite motvilligt, samtidigt som han charmas av den nyfunna stjärnan på superhimlen, Annie January (Erin Moriarty). Deras relation är komplicerad. Så ock är världen i den här versionen. Det är snyggt och spänstigt, samtidigt rått och ibland avsiktligt smaklöst. Idéunderbyggnaden är mångtydig men dialogen trots allt aningen ojämn. Är det för lätt att imponeras av det här i början och sedan låta dem komma undan med lite mer lättköpt jargong efterhand? Säker är jag inte, men som sagt: ”The Boys” är ändå en av det här årets mest medryckande, svåremotståndligt svängiga serier.
© Johan Lindahl2019-11-25