Påtaglig fara (1994)

Något nyanserad patriotisk pojkscout bekämpar inre och yttre fiender

3 russin

Är världen en gråskala eller kan man se den i svartvitt, rätt och fel? Ganska ofta blir det väl uppenbart att det förstnämnda gäller. Något som skurkar, om vi nu ska använda det ordet, i den här typen av filmer ofta frestas använda för att rationalisera sina gärningar. Samtidigt som vi behöver en hjälte med en känsla för något som kanske kan kallas moral och begrepp som just rätt och fel. Här är denne någon Harrison Ford som den långvariga karaktären Jack Ryan på amerikanska underrättelseorganet CIA. Skapad av den tegelstenstendentiöse författaren Tom Clancy och genom åren porträtterad av namn som Alex Baldwin, Ben Affleck och Chris Pine. Och så Ford.

Den här filmen minns jag mig ha sett på bio, vilket bör ha varit i Örebro, när den kom. Då hade jag inte läst boken - vilket skedde några år senare. Skillnaden däremellan är väl att Clancy är omvittnat konservativ och ska vi säga, en aning macho. En sann patriot med melodramatisk hållning och flair för hur manlig vänskap byggs upp i farliga situationer. Filmversionen har inte riktigt samma tonläge. Visst, boken komplicerar också, men filmen kanske faktiskt är mer av en kritisk betraktelse över USA:s inblandning i andra länder än boken i grunden är. Jo, vi behöver en ’pojkscout från CIA’ som han med illa dolt förakt kallas av motståndare inom den egna statsapparaten. Men när Ryan får mer ansvar till följd av att hans mentor blir svårt sjuk, kliver han rakt in i getingboet. Han vet verkligen inte vad alla hans kollegor har för sig, framför allt inte i Sydamerika. Närmare bestämt Colombia som var i fokus för stort intresse för stormakten på den tiden. Då, för tjugotalet år sedan, var Mellanöstern inte riktigt samma självklara zon att lägga merparten av sin energi på från nordamerikanskt perspektiv. Narkotikakartellerna var en av statens huvudfiender och Colombia blev sinnebilden för dessa.

Här låter presidenten några av sina rådgivare i samarbete med en ytterst begränsad skara inom underrättelsevärlden orkestrera hemlig gerillakrigföring mot kartellerna med ibland tvivelaktiga metoder. Samtidigt som sagda karteller bedriver sin egen underrättelseverksamhet med oförutsedda följder. Svåra beslut måste fattas, svek och bedrägeri blir ofrånkomligt. Oanade allianser uppstår, åtminstone tillfälligt. Genremässigt kanske det här klassificerades som ’action’ på sin tid, men verkar väl tamt i det avseendet i dag. Dock vill jag framhålla att de action-ska element som finns har en rustik känsla, något påtagligt icke datoranimerat och vitalt över sig. De känns. Och inga riktiga finns superhjältar i närheten. Att se om ”Påtaglig fara” (fantastiskt lockande svensk titel, eller hur?) nu påminner om den här lite renare klippningen, det förhållandevis avskalade och mer begripliga i konstruktionen som den här sortens filmer hade då - och inte alltid nu. Nu ska vi säga att just den här underavdelningen med lite mer politiskt orienterade thrillers är en betydligt mer sällsynt fågel i filmsammanhang numera. De är regelmässigt förvisade till TV-serievärlden. Men det visste ni redan.

Det här innehåller i alla fall tillräckligt mycket komplikationer och dilemman och minnesvärda karaktärer för att vara värt att se om, som jag nu alltså gjort. Som Fords sammanbitna, men inte parodiskt heroiska centralfigur. Eller hans sluge motpart, den mindre pålitlige Mr Robert Ritter, spelad av Henry Czerny. Willem Dafoe, den så osannolikt mångsidige, är också med som en handfast undercoversoldat. Anne Archer, om någon kommer ihåg henne, stapelvara i stora filmer som ”Farlig förbindelse” och ”Short Cuts” på den här tiden - här som Fords hustru. Legendaren James Earl Jones. Och Miguel Sandoval som gjort ett antal roller av typen kartelledare. Ja, en del typecasting och klichéer följer med. Standardlösningar. Men filmen står ändå upp och är fullt respektabel i stort även i dag. Det kan för ungdomliga ögon vara en bonuskomik i att se vilken typ av digitala hjälpmedel som användes av mäktiga myndigheter och deras motståndare på den här tiden. Det har hänt en del sedan dess. Inom tekniken, så ock i världspolitiken.

© Johan Lindahl
2018-10-13

©Paramount Pictures/Netflix
Jack Ryan. Alltid rättskaffens. Alltid redo. Till skillnad från en del kolleger och regeringsrepresentanter.

Originaltitel: Clear and Present Danger
USA, 1994
Regi: Phillip Noyce
Med: Harrison Ford, Willem Dafoe, Anne Archer, Joaquim de Almeida, Henry Czerny, Harris Yulin, Donald Moffat, Miguel Sandoval, Benjamin Bratt, Raymond Cruz, Thora Birch, Ann Magnuson

Genre: Action, Drama
Teman: Livet i djungeln


Ingår i följande teman


Livet i djungeln

     

Dela |