Girls Trip (2017)

Något för alla men inte alltid i allt

3 russin

Sommarens sensation på bio i Staterna? I alla fall en stor succé hos den primära målgruppen, om man får tro podcasten ”Pop Culture Happy Hour” från amerikanska NPR. Alltså den public service-inriktade, relativt ickekommersiella radion som faktiskt finns även där. Just det, målgruppen kanske i första hand är afroamerikanska kvinnor, eftersom det är de som står i centrum av handlingen. En handling som kan jämföras med aningen bryska och inte helt rumsrena komedier som ”Baksmällan” och ”Bridesmaids”. Låter det lockande?

Enligt det ovannämnda podcastavsnittet (sänt 26 juli och tillgängligt för strömning från programmets hemsida eller ’där poddar finns’ för den som till äventyrs undrar) gick det absolut att uppskatta ”Girls Trip” även om man inte har samma bakgrund som huvudpersonerna. Min fru och jag passade på under vår sista semestervecka, en varm och fuktig lördagkväll på en bio i sydligaste Texas nära gränsen till hennes hemland Mexiko, ett område som domineras av invånare med latinamerikansk bakgrund. Filmen framkallade många rena flatskratt även där. Själva skrattade vi också med jämna mellanrum. Mycket humor - särskilt av den grovkornigare sorten - är ofta slående universell, oavsett allt annat man kan ha i bagaget.

Strukturen känns bekant. Mönstret kan appliceras på flera olika miljöer och grupper. Det är en historia vi har sett flera gånger och frågan är bara hur väl den utförs och vilka som har mest nöje av den. En grupp vänner återses efter att ha varit ifrån varandra i flera år. Schismer i det förflutna har drivit dem ifrån varandra och vägarna har gått åt olika håll i livet. Men nu ska de iväg på en festival tillsammans, i syndens näste New Orleans. Saker kommer att spåra ur. Gamla, till synes glömda strider simmar upp till ytan. Väninnorna måste samla sig mot gemensamma fiender. Relationsproblem luftas och dryftas. Och just det, i den här mer barnförbjudna varianten av fars ska helt enkelt ett försvarligt antal skämt under bältet levereras. Det talas om sex. Mycket. De fyras gäng representerar delvis olika arketyper men lyckas ändå framstå som mänskliga och inte bara klyschor. Gott så. Och även de här mera ostyriga och ibland chockerande frispråkiga filmerna brukar tagga ner på upploppet och leverera lärdomar; alla ska komma till nya insikter. ”Girls Trip” utgör inget undantag från den regeln. Så en dos sentimentalitet och inte minst systerskap ingår.

Jag ska inte inbilla mig själv eller någon annan att precis alla referenser och rappt serverade repliker landade rätt i min hjärna. Jag missade en del som förmodligen är roligare än jag i hastigheten hann inse. Tonläget kan verka överdrivet uppskruvat. Och igenkänningsfaktorn varierar av naturliga skäl. Men är det tråkigt? Nej, inte direkt. Kommer man själv till så många nya insikter? Kanske inte. Men mitt i det mer målgruppsinriktade budskapet finns mycket allmänmänskligt gods. Samt förväntade klassiska ingredienser som otrohet, avundsjuka och svartsjuka, misstänksamhet och svek. Finkänslighet och diplomati, frågan om man alltid ska vara helt ärlig eller inte, konfrontation eller gradvisa upptrappningar i relationsspelet. Som sagt, traditionens makt är stor. Filmens formkurva svajar också en smula, som så många andra i samma genre.

Här dyker också upp ett antal bekantas bekantingar i cameos. Intrigerna och de ibland helt halsbrytande övningarna på festivalen interfolieras med musikaliska framträdanden av en kontingent hyfsat kända artister. Och överskruvat eller inte, den här tjejutflykten har ändå något att erbjuda för de flesta. Om du helhjärtat uppskattar hela paketet från början till slut är en annan historia. Men det kanske inte krävs.

© Johan Lindahl
2017-09-30

©Universal

Originaltitel: Girls Trip
USA, 2017
Regi: Malcom D. Lee
Med: Regina Hall, Jada Pinkett Smith, Queen Latifah, Tiffany Haddish, Larenz Tate, Mike Colter, Kate Walsh, Kofi Siriboe, Lara Grice, Deborah Ayorinde

Genre: Komedi
Svensk biopremiär: 2017-09-29     

Dela |