Jägarna 2 (2011)

Erik får closure

2 russin

Kjell Sundvalls "Jägarna" från 1996 var en solid thriller som verkligen gjorde det mesta av sin mäktiga miljö och musik. Att det skulle bli en uppföljare är mindre förvånande än hur lång tid det tog.

Polisen Erik (Rolf Lassgård), som för ett och ett halvt decennium sedan såg sin bror förlora sin moral och sedermera sitt liv, är - hör och häpna - tillbaka. Den här gången har en fotograf fångat lodjur som normalt sett inte borde finnas i dessa skogar. Det är upp till Erik att ...

... nej, visst handlar det om människor som dödats med jaktgevär igen. Det är i alla fall där det börjar.

En tillknäppt Erik beordras upp till barndomens hembygd i Norrland när en ung kvinna försvinner under mystiska omständigheter mitt under jaktsäsongen. Han är den förste att påpeka att han är lite för nära det hela, men det argumentet köper inte chefen. Det blir en chans att behandla gamla skuldkänslor samtidigt som ett fall ska nystas upp.

Bevisen pekar mot de lokala finnarna, vilket verkar rimligt. Alla vet ju vad bråkstaken Jari är kapabel till och mellan honom och polischefen Torsten finns det inte överdrivet mycket vänskap. Mannen utifrån, Erik, kan se med lite mer distans på det hela. Åtminstone till hans börjar släppa in folk på livet.

Torsten (Stormare) är en tydlig och typisk karaktär. Man går inte emot Torsten, liksom. Han har gift sig med änkan efter Eriks bror och styr med till synes kärleksfull järnhand över henne och styvsonen. Peter är en ganska blek och hunsad figur, vars påstådda musikbegåvning inte direkt lyser igenom i filmen. Karin (Annika Nordin) är en karaktär vars handlingar lämnar en del störande frågetecken hängande över eftertexterna.

Oavsett vem som ligger bakom mordet som drar igång dramat så kretsar filmen i mångt och mycket kring en kraftmätning mellan de två snutarna, där priset är Peter. På vägen får vi se vad som troligen är en livs levande älg skjutas och tas ur, vilket kanske inte är direkt överraskande i sammanhanget men värt att upplysa djurvänner om.

Hur klarar sig då Sundvall utan en opera-mimande Lennart Jähkel? Ja, med en bitvis riktigt bra Peter Stormare som ersättare i motrollen och ett dödligt drama i samma ståtliga landskap, är förutsättningarna helt okej. Jag tycker dock inte att det funkar särskilt bra. Kan man, till att börja med, med gott samvete i säljtexten verkligen påstå att Erik hamnar i en "en värre mardröm än Erik någonsin kunnat ana"? För en tvåtimmars thriller är det faktiskt lite händelsefattigt. Som drama övertygar det å andra sidan inte riktigt. Även om händelsekedjan faktiskt är någorlunda trovärdig i grova drag känns det ofta tillgjort.

Vackra bilder och viss nerv i en kompetent film som till föga förvåning blev årets svenska biosuccé. Det är okej, men det här kunde ha gjorts mycket bättre.

© Anders Lindahl
2011-12-10


Tack till SF Video för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Den Blu-rayutgåva från SF som denna recension är baserad på är ren vanilj. Inte ens en trailer.
© SONET FILM 2011

© SONET FILM 2011

© SONET FILM 2011

Originaltitel: Jägarna 2
Sverige, 2011
Regi: Kjell Sundvall
Med: Rolf Lassgård, Peter Stormare, Annika Nordin, Kim Tjernström

Genre: Drama, Thriller
Svensk biopremiär: 2011-09-02
Hemmabio: 2011-12-15     

Dela |