Baksmällan del II (2011)

"Holla! City of Squala!"

3 russin

"Jag fattar inte att det har hänt igen!" är en replik som osar dålig uppföljare lång väg. Och en typisk uppföljare är det, det är det ingen anledning att förneka, men att applicera termer som bra eller dålig på "Baksmälleserien" känns inte riktigt relevant. Garvar man? är väl en rimligare fråga att ställa sig, och svaret är i mitt fall 'allt som oftast'.

Receptet är bekant. En natt ska ånyo i efterhand pusslas ihop och en viktig person hittas innan bröllopet. Den här gången ska tandläkaren Stu gifta sig, med en betydligt trevligare tjej än den han slutligen dumpade i förra filmen. Hennes thailändska far, som agerar värd för det hela, föraktar honom djupt och tycker inte att ett stundande äktenskap med dottern är skäl nog att låta bli att sabla ner honom - under en sådan där före bröllopet-sammankomst till exempel. Men har han rätt i att Stu är så mesig och tråkig ...?

Alla är tillbaka. Även, efter vissa påtryckningar mot brudgummen, Alan (Galifianakis), orsaken till förra svensexans urartande. Men den här gången är det inte hans fel, det svär han på när alla utom Doug på dagen för vigseln vaknar i "någon stad" utan att veta hur de hamnat där. Staden visar sig förstås vara Bangkok. Den blivande brudens 16-årige bror är försvunnen men har lämnat kvar ett finger. Den ende som verkar ha hela bilden av den gångna natten klar för sig hinner inte med att avslöja så mycket mer än att det har varit "galet" innan omständigheterna förhindrar honom från att upplysa dem om resten. Den osannolike gangstern Chow (Ken Jeong), känd från ettan, är tillsammans med Zach roligast i filmen.

Bradley Cooper är som tidigare en korsning mellan straight guy och pådrivande halvgalning, medan Ed Helms är en ibland onödigt pipig töntfigur vars "demoniska" sida bara kommer fram när någon lurar i honom droger. En del av hans eskapader är förvisso lämpligt grovkorniga men kanske inte så hysteriskt påhittiga.

För att vara en lättviktig grabbkomedi är "Baksmällan 2" dock väldigt stilig. Thailändska landskap och interiörer lånar sig förvisso lite mer villigt till vackra vyer än Las Vegas glitter, men de har verkligen jobbat 'onödigt mycket' på bilderna. Det gäller även skildringen av den bakfulla morgonen och dess alltmer händelserika efterdyningar. Det här är foto värdigt en snygg actionthriller. Musiken är förvånansvärt tung, stämningen respektingivande obehaglig. Bangkoks skuggsida fladdrar förbi i skämt som man nog inte alltid förväntas skratta åt. Bil- och mc-jakten är riktigt fet.

Att gänget reagerar någorlunda realistiskt på de ganska orealistiska situationer de hamnar i är en av de saker jag gillar med båda rullarna. Apor är sällan så roliga på film som folk tror, men den här är ganska cool. Att de är barn allihop i Alans minne av kvällen är väldigt roligt. Dessutom gillar jag hans självcensurerade interjektioner, såsom "oh my word!" och "what the crud?"

Vi säger det i kör allihop: om du gillade ettan, i all dess provocerande glans, kommer du troligen finna nöje i tvåan. En svag trea till en halvsvag tvåa.

© Anders Lindahl
2011-12-09


Tack till Warner Bros Entertainment för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

"The Unauthorized Documentary" är en mockumentär om en kämpande dokumentärfilmare som vill göra ett scoop på förmodade skandaler under inspelningen, och där vi också lär oss att de flesta inblandade i filmen är kräk. Med inhopp av JJ Abrams och en riktigt duktigt spelande Morgan Spurlock är det bitvis roande, men inte direkt briljant komik.

Blu-ray-utgåvan bjuder också på en gag reel och annat livsnödvändigt.
@ 2011 Warner Bros Entertainment

Originaltitel: The Hangover Part II
USA, 2011
Regi: Todd Phillips
Med: Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms, Ken Jeong, Paul Giamatti, Jamie Chung, Justin Bartha

Genre: Komedi
Svensk biopremiär: 2011-05-20
Hemmabio: 2011-11-30     

Dela |