The Lincoln Lawyer (2011)

Övergenomsnittligt intelligent och underhållande domstolsdrama

3 russin

- Jag brukade vara rädd för att upptäcka oskuld. Verklig oskuld. Nu är jag rädd för ondska. Ren ondska.
Den slipade advokaten Mick Haller har trasslat in sig. Han brukar vara säker, stöddig och sakna repor i lacken på sin Lincoln som fungerar både som fortskaffningsmedel och mobilt kontor. Han är ständigt i rörelse och på jakt efter nya lukrativa klienter. Halvvägs in i ”The Lincoln Lawyer” har det senaste fallet visat sig vara mycket mer komplicerat - och hotfullt - än han anat i förväg. Upp-och-ner-vända världen gäller, vilket i och för sig inte är helt ovanligt i filmer om advokater.

Men riktigt så många filmer om sådana produceras väl inte som för, säg tio-femton år sedan. Numera hör de intrigerna (i alla fall de amerikanskt producerade) snarare hemma i TV-rutan, med inledande och avslutande anföranden liksom domslut prydligt placerade inom 45-minutersramen. Men här behövs lite mer tid i denna ”throwback”, aningen anakronistiska film som utspelas i nutid, men öppnar med en dos 70-tals-R&B i ”Ain't No Love in the Heart of the City” med Bobby Bland.

Matthew McConaughey är väl också något av en anakronism. Ledande Man ganska ofta på 1990-talet, exempelvis just som listig lagvrängare i ”Juryn”, i en framgångsrik men tyvärr alltför klichébunden och konventionell historia efter John Grisham-förlaga. Huvudrollerna på senare år har tenderat att begås i mindre avtrycksgivande filmer eller också har han agerat underhållande udda figurer i biroller, typ ”Tropic Thunder”. Lite oväntat anger IMDb den insatsen som grund för att förlageförfattaren i det här aktuella fallet, Michael Connelly, skulle förorda honom i rollen som Haller. Denne verkar tidigt väldigt opportunistisk och på gränsen till amoralisk i en smart och inte helt förutsägbar skröna om hur spelare kan bli spelade och måste byta strategi.

Vad händer? Haller anlitas hastigt och till synes slumpmässigt av en rikemanspojke (Ryan Philippe) som påstår sig ha utsatts för en komplott när han ertappas med blodiga händer i en svårt misshandlad kvinnas lägenhet efter en barrunda. Klienten hävdar sig vara helt oskyldig, men...
- Det säger de alla, som advokaten och hans lika luttrade högra hand, faktasökaren Frank, muttrar ikapp om över några öl.
Men har man erfarenhet av att försvara även dem som osar av skuld ur alla porer, så är sådana tvivel inte det största problemet. Och den här klientfamiljen har tillgångar. Snart inser dock Haller att det finns kopplingar till ett av hans tidigare fall och mer djupgående grubblerier infinner sig.

Snårig, välspelad och dilemmaimpregnerad domstolsdramatik följer, samtidigt som huvudpersonen ska reda ut sina relationer till exfrun (tillika anställd inom åklagarämbetet) och försöka behålla förståndet i en värld som grinar alltmer illa mot honom. Allt i ”Lincoln” känns inte helt originellt eller för den delen genomrealistiskt, men helheten är av en sort som känns välkommen tillbaka, eller åtminstone är alltför sällsynt för att avfärdas när den väl visar sig existera; den intelligensdrivna, 'mogna' och icke fullständigt överspända rättsfallsrysaren. Mer konstnärligt påkostad och iscensatt än den stadiga dosen polisdramer som pumpas ut i TV-format, som sagt ofta från USA men även England och... Sverige.

Det skadar inte med en rollista där McConaughey (som växer när jag kommer över mina inledande misstankar om att han går på ren rutin) flankeras av William H. Macy, Marisa Tomei, en dubbeltydig Ryan Philippe och en lika svårläst Frances Fisher som den sistnämndes inflytelserika och förmögna moder. Hjulen rullar på. Rättvisans kvarnar likaså. Slutet är kanske inte det mest iögonenfallande fräscha med hela paketet, vilket kan vara en anledning till att jag instinktivt låter betyget stanna vid en stark trea. Men det är bra nog i den här svårutvecklade genren, som fiktionsverkligheten ser ut idag.

© Johan Lindahl
2011-10-29

Källa: Noble Entertainment
”Lean on me, when you're not strong and I'll be your friend, I'll help you carry on...”. Bill Withers 1970-kallt. Withers är för övrigt en av få R&B-artister som av någon anledning inte fått plats i soundtracket.

Källa: Noble Entertainment
Fyra sammanbitna män kring ett exklusivt skrivbord. Vem av dem skulle Brasse Brännström ha valt bort om det hänt i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”?

Källa: Noble Entertainment
Marisa Tomei. Finns det med en pressbild på henne, bör den användas. Men vem är spjuvern i smutsgrå skjorta?

Originaltitel: The Lincoln Lawyer
USA, 2011
Regi: Brad Furman
Med: Matthew McConaughey, Marisa Tomei, Ryan Philippe, William H. Macy, Josh Lucas, John Leguizamo, Michael Peña, Bob Gunton, Frances Fisher, Laurence Mason

Genre: Kriminalfilm, Thriller
Hemmabio: 2011-09-14