Höken är lös (1991)

Trampar snett varje steg

1 russin

Att såga den här filmen är som att sparka på en sovande sälunge, men det kan inte hjälpas. Det här är ett av de mer ökända fiaskon som sett silverdukens ljus på senare år, och man förstår varför. Willis kläckte idén själv och spelar godhjärtad inbrottstjuv i en bisarr fars som trampar snett varje steg i sina förtvivlade försök att mixa makabra mord med grotesk galghumor.

Nyss utsläppt från fängelset tvingas vår hjälte (hmm...) till nya akrobatiska intrång för att hålla hårdföra gangsters på gott humör och hjälpa dem att ta över världen. Möjligen påhejad av en påtänd producent drar han med hela ensemblen på en öronbedövande överspänd utflykt till Europa.

McDowell är den enda i sällskapet som inte verkar styrd av centralstimulerande substanser. Det kan i och för sig bero på hennes roll som civilklädd nunna i Vatikanens tjänst, men hon kommer faktiskt ifrån eländet med viss värdighet.

Det enda som fungerar i filmen är faktiskt öppningssekvensen från Leonardo da Vincis medeltida verkstad, där det stora geniet skickar ut en prototyp till ett flygplan på sin jungfrufärd. Sedan kan det bara gå neråt.

© Johan Lindahl
2000-05-21Originaltitel: Hudson Hawk
USA, 1991
Regi: Michael Lehmann
Med: Bruce Willis, Danny Aiello, Andie MacDowell, James Coburn, Richard E. Grant, Sandra Bernhard, David Caruso

Genre: Action, Komedi     

Dela |