Righteous Kill (2008)

Räddas nästan av slutet - och Pacino förstås

2 russin

Snuten som tar lagen i egna händer och börjar mörda de allra värsta skurkarna på fritiden - konceptet är inte helt nytt. "Righteous Kill" har sina skådisar som ursäkt att köra den här slagdängan ett varv till; Al Pacino och Robert De Niro, varav den sistnämnda redan från start tittar in i någon övervakningskamera med skruttig bild och börjar förtälja om hur man passerar gränsen och sedan väljer att stanna på fel sida.

De Niro är inte världens bästa berättarröst. Många menar att han däremot är en av världens bästa skådisar, något jag tycker att han isåfall bevisar bara ibland. 50 Cent, o.k.s. Curtis Jackson, hör till de bus de båda ärrade gamla snutarna retar sig på allra mest och spelar faktiskt inte över nämnvärt. Han har rentav en bra scen eller två där han överlistar deras taffliga besök att sätta dit honom.

Det här borde väl definieras som en film buren av sina skådisar, och i viss mån stämmer det. Brian Dennehy ser väldigt gammal ut och gör eller säger egentligen inget intressant. Toksnygga och duktiga Carla Gugino är något slags kollega till dem, tillika De Niros tjej, eller hur man ska definiera deras relation. Donnie Wahlberg och John Leguizamo är deras yngre kollegor som börjar nysta i fallet med seriemördaren som kanske råkar vara polis. De Niro... gör sin grej. Det är förstås Al Pacino som lyser starkast, som aldrig nöjer sig med att vara legend utan faktiskt verkar ta en kopp riktigt starkt kaffe innan han går till jobbet.

Länge är det ändå monumentalt ointressant och fullständigt ytligt. Det mest kreativa är den rättrådige dråparens vana att lämna förklarande dikter på offren. Han snärjer som genren kräver in sig alltmer och vill kanske fångas. Hur mycket skiljer han sig från de avskum han mördar, frågar filmen indirekt i förbigående precis som sådana här filmer alltid gör. Japp, vi har varit på den här resan förut, men med bättre guider och i intressantare nejder. "Righteous Kill" är en ibland skickligt klippt och spelad film som aldrig någonsin känns verklig. Det blir lite intressantare efter den toktråkiga starten men i största allmänhet är det bara De Niros och Pacinos lekplats - och det måste understrykas att Pacino, precis som i "Heat", är många gånger bättre än sin legendkollega.

Hans energi räddar filmen i viss mån. Slutet räddar den ännu lite till. Ja, det är faktiskt värt att följa med på den bekanta resan fram tills slutet. Där händer det äntligen lite grejer!

© Anders Lindahl
2008-10-12

Källa: Noble Entertainment
Robert och Al samspråkar över ett lik i "Righteous Kill"

Källa: Noble Entertainment
50 Cent och en tjej som ingen kommer komma ihåg när filmen är slut.

Originaltitel: Righteous Kill
USA, 2008
Regi: Jon Avnet
Med: Robert De Niro, Al Pacino, Curtis Jackson,
Carla Gugino, Donnie Wahlberg, Trilby Glover

Genre: Action, Thriller
Svensk biopremiär: 2008-09-26
Hemmabio: 2009-01-21     

Dela |