The Fast and the Furious (2001)

Dåligt, tråkigt men väldigt snabbt

2 russin

Jag har två kompisar som sätter filmen "Point break" med Patrick Swayze från 1991 som sin absoluta favoritfilm. Själv tyckte jag att det var en ganska slätstruken film men mina två vänner hävdar med bestämdhet att svaren på alla gåtor som livet kan uppbringa finns i den filmen.

Jag kan dock inte undgå att undra över om " The Fast and the Furious" kommer att locka fram samma känslor. Historien är i stort sett samma men med bilar istället för surfingbrädor, Vin Diesel istället för Patrick Swayze och Paul Walker istället för Keanu Reeves.

Paul Walker spelar Brian Spilner, en undercover-snut som nästlar sig in i tuffingen Dom Torretos gäng för att reda upp ett antal kapningar av långtradare lastade med hemelektronik. För att komma Toretto in på skinnet krävs dock att Brian kan visa upp schyssta kunskaper om streetracing som Toretto och hans kompisar ägnar sig åt på regelbunden basis. Naturligtvis blir Brian mer fäst vid Toretto än vad han räknat med och dessutom faller han för dennes vackra syster (proffsig konstapel, eller hur?).

Få dock inte några förhoppningar om att detta är en bra film för det är det verkligen inte men jag ber ändå att få yrka på ett par förmildrande omständigheter. Filmens starka sida är onekligen bilarna och racescenerna som på sina ställen smått tar andan ur en. Under fläskiga beats mullrar ständigt de lustgasförstärkta motorerna och snygga kameratricks gör att man nästan får lite svindel då och då. Att allting presenteras med snyggt foto på en härligt bred bild gör att man kan leva sig in i livet på racebanan. Stuntmännens insatser gör också filmen sevärd och riktigt spektakulära krascher kan beskådas i filmens slutscener.

Så långt allt väl. Sedan kan ju också nämnas att resten av filmen suger. Skådespeleriet är på riktig dagisnivå. Vin Diesel är utan tvekan årets sämsta skådespelare och uttalar sina repliker på ett sätt som skulle kunna gå att jämföra med Arnold Schwarzenegger i "Pumping Iron" men med den skillnaden att Schwarzenegger ändå har karisma. Resten av skådespelargardet når inte riktigt samma bottennivåer men de är inte långt ifrån. Manuset då? Inte heller där lyckas "The Fast and the Furious" komma längre än -1 på en skala mellan 1-10. Man vill nästan försvinna i biofåtöljen när man hör några av alla superkorkade repliker som förekommer i filmen. När man sedan försöker fördjupa karaktärerna enligt manusformula 1A så blir allt ännu mer patetiskt.

Ska du se "The Fast and the Furious" så ska du ändå se den på bio, såvida du inte har en hemmabioanläggning. Som med alla coola actionscener är de som mest imponerande på stor duk. Dyk dock ner i popcornboxen när det är dialog på gång för annars kommer du vilja gå därifrån i förtid. Snubblande nära ett enstaka russin i betyg men vad fasen - det är ju snart jul.

© Johan Hultgren
2001-10-29Originaltitel: The Fast and the Furious
USA, 2001
Regi: Rob Cohen
Med: Paul Walker, Vin Diesel

Genre: Action
Svensk biopremiär: 2001-10-05     

Dela |