Next (2007)
Framtiden - fram och tillbaka
Nicholas Cage kan se två minuter in i framtiden. Det är jättebra i hans jobb som trollkarl i Las Vegas. Det kan också stoppa en kärnvapenexplosion. Det ställer till det för dramaturgin.
Lee Tamahoris nya film "Next" bygger på en novell av Philip K. Dick ("Minority Report", "Blade Runner" med flera). Handlingen kretsar kring Chris Johnson (Nicholas Cage) som har den egenheten att han ser händelser två minuter innan någon annan gör det. Därigenom har han möjlighet att ändra framtiden, åtminstone i det väldigt korta perspektivet. Han försörjer sig som en andra klassens trollkarl och drygar ut hushållskassan med lite "tursamt" blackjackspelande, men han aktar sig noga för att dra alltför mycket uppmärksamhet till sig själv.
Det har han inte mycket för eftersom såväl Nevadas spelkommission som FBI och ryska terrorister har fått upp ögonen för honom. Terroristerna vill spränga kärnvapen i USA och vill inte att Chris ska stå ivägen för dessa diaboliska planer, FBI vill att han gör just detta och Las Vegas kasinon vill helt enkelt att han slutar vinna deras pengar. Cage har även en framtida kärleksaffär för ögonen och väntar bara på att verkligheten ska hinna ifatt honom så att han kan träffa kvinnan i sitt liv (spelad av Jessica Biel).
I "Next" motvalsar Cage med sin struliga, men innerst inne godhjärtade, karaktär. Vi har sett det tidigare och det fungerar. Julianne Moore är en utmärkt skådespelerska, men här har hon definitiva problem att få fram bossigheten hos FBI-agenten Ferris. Den tuffhet och brutalitet som finns i karaktären blir bara ett utanpåverk utan förankring hos Moore. Cage blir därför den som styr spelet även i scener där det borde varit tvärtom.
"Next" är överlag en helt ok actionthriller med en skruvning åt science fiction i och med tidstittartwisten. Den drar visserligen på lite väl hårt i dramatiken, man hade inte behövt blanda in något så mastigt och osannolikt som kärnvapen för att skapa spänningen i filmen, men överlag fungerar det.
Att Chris förmåga bara omfattar hans personliga framtid är ett riktigt klurigt grepp för att få honom mitt i händelsernas centrum. Twisten ger också möjlighet till några roliga scener, bland annat den där Chris mångfaldigas för att söka igenom en byggnad, men den ställer också till med problem. Alltför många gånger får vi se ett skeende som vi tror hände bara för att sedan få veta att detta var en av många möjliga framtider. Det är en mindre skala än "Bobby Ewing står i duschen och sumpar två säsonger av 'Dallas'", men alla sådana tricks bryter förtroendet för berättelsen och gör det svårare att engagera sig i denna.
Visst, allt är fiktion på film, men filmskapare och åskådare gör alltid en överenskommelse om vad som är verkligt i berättelsen. Filmskaparen förklarar hur den verkligheten ser ut och fungerar och åskådaren säger: "just i denna stund tror jag på och engagerar mig i detta". När filmskaparen sedan väljer att bryta mot överenskommelsen störs också förtroendet mellan honom och tittaren. Det behöver inte alls vara fel, men det måste vara medvetet. I "Next" har de roliga möjligheterna och de spänningsskapande idéerna fått gå ut över berättelsens trovärdighet.
Med problemen ovan i bakhuvudet är "Next" ändå inte alls en dum film. Det finns spänning, det finns roliga och snygga scener och den är rätt underhållande utan att vara tankeväckande.
Trivia: Lite oväntat bjuder "Next" på en referens till George Orwells "1984". I en kombinerad förhörs- och tortyrscen erbjuder Moore sin fånge cigaretter som ser ut att vara av märket "Victory", vilket är rökdon of choice även i "1984" - en berättelse som tvivelsutan har sin beskärda del av förhör och tortyr.
Reflektion: Förekommer det mer statligt sanktionerad tortyr på film och tv nuförtiden? Skurkar har ofta tidigare hänfallit åt denna, både humanistiskt och resultatmässigt, olyckliga utfrågningsmetod, men allt oftare tycks det vara "the good guys" som står för tumskruvarna, till exempel Jack Bauer i teveserien "24". Eller är det vi som omvärderat vår syn på amerikanska värderingar i och med Guántanamo? Maila mig gärna om du har några tankar om detta.
© Andreas Hallgren2007-05-11
Det finns fler recensioner på den här.
Läs mer >>