Wilderness (2006)

When scout camps go bad...

2 russin

Ska vi gå direkt på handlingen? En grupp ungdomsbrottslingar av den, som det brukar heta, mer förhärdade typen skickas iväg till en fängelseö utanför Irlands kust. Detta efter att en av deras "cellkamrater" tar sitt liv efter en längre tids avancerad mobbing. Tanken är väl att de genom lite strapatser och frisk luft ska bli bättre människor, eller så vill man helt enkelt bli av med dem ett slag.

Den eventuella gruppdynamiken uteblir dock och när det visar sig att ön redan har en psykopat, utöver de nyanlända sådana, som är ute för att döda ungdomarna går allt åt, nåväl, skogen får man väl säga, om de inte redan hade varit däri.

En efter en tas de av daga medelst armborst och schäferhund och det hela blir rätt snabbt blodigt vilket regissören inte har något emot att visa i all sin detaljerade härlighet.

"Wilderness" är en typisk "överlevnads-skräckfilm" med stora splatterambitioner. Det finns naturligtvis en del underliggande tankar om skuld, kamratskap och darwinism, men dessa tankar tänks inte mycket längre än baksidan av ett mjölkpaket. Det är nu heller inte intentionen. Det hela är underhållning, om än inte alltid så gemytlig sådan.

Filmen fungerar rätt bra som en splatterfilm, med en del finurliga tricks; vad sägs till exempel om att låta en karaktär fastna med huvudet i en rävsax eller att rigga upp en sofistikerad fälla där den fällda, helt med automatik hissas upp i benet, dränks med bensin och sedan tänds på? Var detta inte i din smak? Då är "Wilderness" inte heller någonting du ska ge dig på. Låter det spännande, på ett rent cinematiskt plan naturligtvis, så visst, då kan du se den med viss behållning.

De blodiga specialeffekterna i "Wilderness" är välgjorda men i övrigt lämnar den en del att önska. Som så ofta i denna typ av film är karaktärerna alltför ointressanta för att det ska skapas en riktig spänning i filmen. Det spelar generellt sett mindre roll vem det är som dör än hur personen ifråga tas av daga och detta blir, åtminstone för mig, rätt tröttsamt i längden.

I filmfestivalens programblad anses det att "Wilderness" kastar blickar åt såväl "Battle Royale" som "Flugornas herre". Vad gäller den senare boken/filmen får väl detta sägas motbevisas av att ingen av karaktärerna, i "Wilderness" alltså, genomgår någon som helst utveckling under dramats gång, vilket är en av de största poängerna med just "Flugornas herre". Då är kopplingarna större till den första "Battle Royale"-filmen. De är unga brottslingar, de är strandsatta på en ö och de löper en väldigt stor risk att dö en våldsam död. Men jämförelsen, som man gärna gör även under filmens gång, är tyvärr till nackdel för "Wilderness". Samhällskritiken och det horribla tankeexperimentet från "Battle Royale" finns ingen tillstymmelse till här och det enda som då blir kvar är just ond, bråd och blodig död.

"Wilderness" är en typisk splatterfilm och en helt ok sådan för genren. Med lite mer tankemöda på manusstadiet hade den kanske kunnat lämna ett större avtryck hos mig även efter de tre minuter det tog att lämna biosalongen. En tvåa blir det i alla fall.

© Andreas Hallgren
2006-11-18Originaltitel: Wilderness
Storbritannien, 2006
Regi: Michael J. Bassett
Med: Richie Campell, Lenora Crichlow, Toby Kebbell, Ben McKay, Sean Pertwee m.fl.

Genre: Action, Skräck
Hemmabio: 2007-04-11
Teman: Stockholms filmfestival 2006


Ingår i följande teman


Stockholms filmfestival 2006

     

Dela |