The Queen of Sheba's Pearls (2004)

Efterkrigskärleksdrama i fina bilder

3 russin

Det här måste ju vara ett drömprojekt för Nutley. Han får regissera Helena som vanligt (och till och med Rolf Lassgård) men huvudsakligen på hemmaplan och på hemmaspråk, med en hop duktiga engelska skådespelare i ensemblen. Manuset har han gjort själv, också.

Det utspelar sig alltså i England. I händelsernas centrum står Jack, som är åtta år när hans mamma Emily dör i slutet av andra världskriget.

Åtta år senare, på hans födelsedag och engelske kungens dödsdag, dyker en främmande kvinna vid namn Nancy upp. För Jack, hans fortfarande sörjande far och Emilys systrar och mor är dock det där med främmande något högst relativt. Nancy är nämligen på pricken lik den bortgångna. Vafalls?

Varför hon egentligen kommit dit och vem hon är, är faktiskt inte det täta mysterium som hela filmen vävs runt. Nutley försöker inte göra en studie i brott eller en spökhistoria, även om det stora gamla knarriga huset som i stort sett alla huvudpersonerna bor i inbjuder till sådant. Han vill, i viss mån, göra något som inte är helt främmande från "Änglagård" men som samtidigt särskiljer sig på många vis. Någon dyker upp och vänder upp och ner på det inrotade livet, men det kanske är något positivt, trots allt. Istället för svensk småstad så är det engelsk 50-talspräktighet som konfronteras med det nya. För Emilys make Harold, stabilt spelad av Lorcan Cranitch, blir det kanske allra mest komplicerat och hans första reaktion är fientlig butterhet, medan Jack snabbare tar till sig "Emily II".

Filmen drivs alltså till sin början av en tragedi och sedan ett mysterium. När mysteriet väl är uppdagat, vilket sker ganska fort, vad är det då som driver handlingen, som uppehåller ens uppmärksamhet? Ett tag är svaret inte helt uppenbart.

Nancy lever sitt nya liv bland nya vänner och nästan ovänner, och små vardagsbestyr kring bland annat en liten begravningsbyrå kantar deras väg mot... ja, mot vad? Efter hand framgår det dock att "The Queen of Sheba's Pearls" faktiskt främst är ett drama om kärlek. Det är många potentiella par som huserar under det stora husets tak, och de har alla sina små hinder i vägen. Inga gigantiska hinder, men som i vissa fall accentueras av den tidsanda som Nutley fångar med viss känsla.

Det blir en ganska välspelad och stillsam film om att leva vidare, om att hitta sin plats... ni vet, de där grejerna som väldigt många filmer handlar om och vissa handlar om på ett bättre sätt än den här. Det finns komik av en harmlös och trivsam sort som inte trampar någon på tårna, i alla fall när vad som i värsta fall skulle kunna tolkas som lättsamhet inför döden balanseras av tröstande ord från himlen. Komik som kanske inte är sådär hysteriskt kul. Det finns känslor åt alla håll och kanter, känslor som kanske inte når himlastormande proportioner men leder till några rätt rörande scener.

Man ska sedan inte underskatta värdet i proffsigt svepande stråkar och det där sköna ljuset som känns både naturligt och filmiskt och kännetecknar det mesta Nutley producerar. Sådant kan ge ganska banala ordväxlingar en högre dignitet och gör bioupplevelsen desto trevligare.

"The Queen of Sheba's Pearls" är nog helt rätt för många människor. Jag ser inga enorma klavertramp som jag finner det värt att göra mig lustig över och måste erkänna att det hela inte lämnar mig helt oberörd, även om det inte riktigt tillhör någon av "mina genrer", vad nu det ska betyda. Fint och ganska opretentiöst skådespeleri - allt ifrån Rollo Weeks som spelar Jack och Mark Pickering som hans kompis till veteranen Peter Vaughan som gör en roll inte helt olik den i "Återstoden av dagen" - snyggt fångat av Nutleys ständige fotograf Jens Fischer. Historien, som kanske vill innehålla lite för mycket men samtidigt sackar med jämna mellanrum, tjänar tillräckligt på utförandet för att föräras tre russin.

FOTNOT
Jag vet inte om finns det någon symbolisk innebörd i detta eller om Nutley bara tycker att det är befriande att skildra en era där vissa nu stigmatiserade laster var helt okej, men jäklar vad de röker i den här filmen!

© Anders Lindahl
2004-12-20

Stillbildsfotograf: Tony Nutley ©2004 Sweetwater

Originaltitel: The Queen of Sheba's Pearls
Sverige, 2004
Regi: Colin Nutley
Med: Helena Bergström, Lorcan Cranitch, Lindsay Duncan, Tim Dutton, Rolf Lassgård, Natasha Little, Peter Vaughan, Elizabeth Spriggs, Rollo Weeks, Eileen Atkins

Genre: Drama, Romantik
Svensk biopremiär: 2004-12-25     

Dela |