Mot väggen (2004)

Tämligen tungt

4 russin

Cahit är en en turkisk 40-årig man som, efter att ha blivit änkling, ramlat ner rätt så många steg i samhället. Han försörjer sig som tomglasplockare på ett sunkigt litet hak, och när vi möter honom i filmen är han asförbannad, hög, full och jävligt otrevlig. För att råda bot på sin miserabla tillvaro sätter han sig i sin bil och kör i full hastighet rakt in i en tegelvägg. Självmordsförsöket misslyckas.

Sibel är en ung turkisk kvinna som inte vill annat än ha kul. Dans, fest och sex är hennes huvudintressen. Hennes konservativa familj vill inget hellre än att hon ska gifta sig med en anständigt turk. Misshandlad av sin bror, och fången i sitt eget hem tar Sibel till den enda utvägen hon kan hitta. Självmordsförsöket misslyckas.

När deras levnadsväg korsas på psyket ser Sibel sin chans; Cahit är turk och skulle förmodligen kunna godkännas av Sibels familj för ett giftermål. Sagt och gjort, de gifter sig, Sibel blir fri från sin familj och festar, dansar och har sex till höger och vänster. Cahit fortsätter sitt destruktiva leverne precis som vanligt, om än numera i en välstädad lägenhet. Blir de månne kära i varandra? Går allting åt helvete eller slutar det lyckligt? Komplikationerna samlas i fet hög hög...

"Mot väggen" har tagit det klassiska "gifta-på-låtsas"-konceptet och dragit det ett strå längre. Det här är ingen romantisk komedi, vilket annars är standard i genren, detta är ett drama med bitvis nattsvart humor. Överlag känns det som att man blandat just "Gifta på låtsas" med "Den korrumperade snuten" samt "Betty Blue", vilket precis som det låter är en rätt så udda kombination. Men det funkar fruktansvärt bra, så pass bra att det gör ont i själen i vissa scener.

Vill du bli på glatt humör så ska du nog inte se den här filmen. Känner du dig heldeppig, och vill bli enbart halvdeppig, så fungerar den nog bättre. Skitsamma, hur du än mår så ska du se den!

© Christer Johansson
2005-10-07


Tack till Atlantic Film för recensionskopia

DVD / Blu-ray

Inget vidare extramaterial, men ljud och bild är i toppklass.


Originaltitel: Gegen die Wand
Tyskland, 2004
Regi: Fatih Akin
Med: Birol Ünel, Sibel Kekilli m fl

Genre: Drama
Svensk biopremiär: 2004-12-03     

Dela |