Blast from the Past (1998)

Charmig och underhållande komedi

3 russin

Det är lika bra att säga det på en gång; "Blast from the Past" är en okomplicerad liten komedi. Och inget ont i det naturligtvis. Den är vad den utger sig för att vara och den lovar ingenting som den inte kan hålla. Men det vore slöseri med tid att försöka hitta någon subtext eller analysera underliggande betydelser i den, även om det säkert skulle vara möjligt att göra så.

Premissen är lite annorlunda dock. Filmen tar sin början vid Kuba-krisen år 1962, då en viss oro för atombombens eventuella ankomst sprider sig över USA. Inte minst så till Calvin Webber (Christopher Walken) som i hemlighet bygger ett synnerligen avancerat skyddsrum för den händelse att atombombshotet blir verklighet. När det scenariot verkar alltför troligt beger han sig tillsammans med sin höggravida fru Helen (Sissy Spacek) ner i skyddsrummet som är fullproppat med alla tänkbara förnödenheter. Nu råkar oturen vara framme och ett amerikansk stridsflygplan störtar rakt i parets hus. Calvin Webber blir då övertygad om att det är en sovjetisk atombomb som har landat och låser dörren till skyddsrummet. Det finurliga är att dörren har ett tidslås som gör att den inte kan öppnas förrän 35 år senare, då den radioaktiva strålningen har minskat till något behagligare nivåer. Paret är alltså fast därinne ett bra tag framöver, men de får strax sällskap i och med den lyckliga nedkomsten av sonen Adam (Brendan Fraser). Adam växer alltså upp tillsammans med sin föräldrar utan att träffa några andra människor överhuvudtaget. Inte förrän år 1997, då skyddsrumsdörren öppnas igen och han beger sig ut i en värld som är ganska olik den föräldrarna berättat för honom om för att införskaffa mer förnödenheter.

Nå, resten säger sig väl i stort sett själv. Adam är tämligen bortkommen i denna vackra nya värld. Naturligtvis träffar han på en underskön kvinna, Eve (Alicia Silverstone), som så sakteliga faller för hans naiva charm och väluppfostrade maner. Hon hjälper honom att komma tillrätta i 90-talet och han i sin tur ger henne del av sin mer oskuldsfulla syn på livet, fri från cynism och svartsyn.

"Blast from the Past" är lättsam men samtidigt mycket roande och charmig underhållning. Skådespelarensemblen sköter sig bra överlag. Brendan Fraser ("Djungel-George", "Mumien") är en komisk talang som dock i likhet med Jim Carrey gärna spelar över om han ges för lösa tyglar, vilket sker i vissa scener men aldrig på ett så förödande obehagligt sätt som Carrey tenderar att förfalla till. Alicia Silverstone ("Clueless", "Batman och Robin") hanterar även hon sin roll på ett kompetent sätt. Det vore intressant att se hur hon ter sig i en mer dramatisk roll. Jag har en känsla av att resultatet inte skulle bli alltför nedslående.

Det finns många bättre filmer än "Blast from the Past" och det finns oändligt många sämre filmer. Summa summarum sammanfattas den nog ändå bäst med de citat som står på omslaget till hyrvideon, nämligen "charmig" och "rolig". Den är vad den är och det är gott så.

FOTNOT: På svenska har filmen numera fått den rejält fåniga titeln "Rätt upp i 90-talet".

© Andreas Hallgren
2001-01-06

©Sandrew Metronome Int. AB
Sissy Spacek och Christopher Walken i "Blast from the Past"

Originaltitel: Blast from the Past
USA, 1998
Regi: Hugh Wilson
Med: Brendan Fraser, Alicia Silverstone, Christopher Walken, Sissy Spacek, Dave Foley m.fl

Genre: Komedi, Romantik     

Dela |