Collateral (2004)

Ett drama som är en thriller som är en actionfilm...

4 russin

Taxichauffören Max (Jamie Foxx) är ute och kör nattpasset i Los Angeles, precis som han alltid har gjort de senaste tolv åren. Affärsmannen Vincent (Tom Cruise) erbjuder Max några hundra dollar rätt ner i fickan om han ställer upp som privatchaufför resten av natten. Efter första stoppet är det dock rätt så uppenbart att Vincent är yrkesmördare, Max är hans gisslan, och natten kommer att bli rätt så svettig och lång...

Att det här upplägget är utmärkt för lite thriller-suspense-action är det ju knappast någon tvekan om. Men nu snackar vi ju Michael Mann som regissör samt Tom Cruise i sin första riktiga "bad guy"-roll, så nog fasen kan vi kräva lite mer? Yes box, högklassig dialog, likt filmad teater, är inte så ofta man ser i action-sammanhang...

Rollpersonen Max är en looser, han intalar sig själv att taxi-jobbet bara är tillfälligt, trots att han sysslat med det de senaste tolv åren. Han lever för en dröm, ett eget limousine-företag, som aldrig kommer att förverkligas eftersom han är för feg för att våga bryta upp och köra igång. Mycket snack men lite verkstad.

Vincent å andra sidan anser sig ha full koll på allt och alla. Världen är skit, vi bryr oss inte tillräckligt om varandra, och därför spelar det ingen roll om man dödar en och annan person som förmodligen ändå inte har tillfört samhället speciellt mycket. Mycket verkstad, snack och attityd.

Färgad arbetarklass möter vit "affärsman", och precis som vanligt har den vita killen övertaget, även om det i det här fallet sker med hjälp av diverse vapenhot. Det blir en liten klasskampsresa, där framförallt Max inser en del saker om sig själv och samhället som han inte velat tänka på tidigare. Dags att ta tag i sitt liv, anyone? (Jamie Foxx är förövrigt helt fantastisk i rollen som Max. )

Dialogen sitter alltså som en smäck. Fotot är görsnyggt, soundtracket finnemang, och spänningen är olidlig. Finns det något som är dåligt i filmen?

Faktiskt en hel del. Antalet slumpmässiga möten filmen igenom är katastrofalt stort. Vissa av dem krävs för att filmen ska få till sin handling, och dessa kan man acceptera. Men tyvärr finns det andra möten som inte bara är otroligt orealistiska, de är dessutom helt och hållet menlösa för filmens fortsatta dramaturgi.

Sedan poppar det upp en och annan orealistisk scen av den mer vanliga skolan. Att filmskurkar är orealistiskt vältränade och opåverkade av fysisk smärta och aktivitet visste väl de flesta, och Vincent är inget undantag. Hade "Collateral" varit en helt vanlig action-rulle hade man nog inte reagerat speciellt starkt på detta, men eftersom filmen i övrigt känns "äkta" så är det klart att man tycker att det är lite trist.

Utan de upprepande slumpmötena så hade "Collateral" fått sig hela fem russin. Nu blir det en normal fyra istället. Att den är värd att se på bio är det dock ingen tvekan om.

© Christer Johansson
2004-10-24

(c) UIP

Originaltitel: Collateral
USA, 2004
Regi: Michael Mann
Med: Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith m fl

Genre: Thriller
Svensk biopremiär: 2004-10-22     

Dela |