Lost in La Mancha (2002)

Terry Gilliam de La Mancha slåss mot väderkvarnar

4 russin

Terry Gilliam är en intressant filmregissör. Den tidigare Monty Python-animatören har under åren gett oss filmer som "Brazil" (1985), "Fisher King" (1991), "De tolv apornas armé" (1995) och "Fear and Loathing in Las Vegas" (1998). Gilliams filmer är ofta mycket visuella och fantasifulla alster, som tilltalar åtminstone denna recensent mycket. Under minst ett årtionde arbetade Gilliam av och till med att göra film om berättelsen om en annan fantasirik herre, nämligen Miguel de Servantes riddare av den sorgliga skepnaden, "Don Quijote de La Mancha".

Servantes fabulerande historia borde passa Gilliams kreativitet perfekt men än så länge är det ingen som har sett Gilliams film "The Man Who Killed Don Quixote". Under inspelningen förvandlades nämligen den ena väderkvarnen efter den andra till frustande jättar som hotade projektet. Filmens budget, stor för att vara en europeisk film men rentav spartansk med Hollywoodmått, gav ingen buffert för eventuella missöden och just sådana ställde sig som spön i backen; inspelningsplatser sköljdes bort av hällande regn, huvudpersonen fick en ryggskada som hindrade honom från att rida och det mesta förvandlades till renaste kaoset. Efter några oproduktiva dagar tog försäkringsbolaget över filmen och lade ner hela projektet, och där de lade det befinner det sig än i dag.

Dokumentärfilmarna Keith Fulton och Louis Pepe har tidigare gjort "The Hamster Factory" om inspelningen av Terry Gilliams "De tolv apornas armé", och tanken var troligtvis att göra en liknande "bakom-film" till Quijote-projektet. De har därför följt filmteamet på nära håll under förberedelserna och de turbulenta inspelningsdagarna och resultatet är väl så långt ifrån en Hollywoodsk making-of som man kan komma inom genren. På ett engagerande sätt får vi följa de olika nyckelpersonerna i teamet och ta del av deras växlande syn på det allt mer urspårade projektet. Det är många synvinklar som kommer fram, men huvudpunkten ligger naturligtvis på Gilliam själv. Scenen där han, efter att ha levt med Quijote i huvudet i åratal, tvingas erkänna för sig själv att filmen är förlorad är riktigt gripande.

Fulton och Pepe fick aldrig någon huvudfilm till sin making-of-film, men det material de filmat blev istället en engagerande dokumentärfilm som mitt i kaoset lyckas vara varm, mänsklig och inte minst humoristisk. Fyra russin blir det för detta.

---
FOTNOT: Terry Gilliam har nya projekt på gång, bland annat "Bröderna Grimm", med Matt Damon och Heath Ledger, som får premiär tidigt 2005, men han hoppas fortfarande på att kunna återuppta inspelningen av "The Man Who Killed Don Quixote". Vi väntar ivrigt och återkommer naturligtvis med en recension vilket år som helst nu.

© Andreas Hallgren
2004-08-15

© Quixote Films Ltd 2002

Originaltitel: Lost in La Mancha
Storbritannien / USA, 2002
Regi: Keith Fulton / Louis Pepe
Med: Terry Gilliam, Philip A. Patterson, Jean Rochefort, Johnny Depp, René Cleitman m.fl.

Genre: Dokumentär
Teman: Meta


Ingår i följande teman


Meta

     

Dela |