Beck - sista vittnet (2001)

En mycket lagom film om Martin Beck

3 russin

Året var 1976. Regissören var Bo Widerberg. Beck spelades av Carl-Gustaf Lindstedt och filmen hette "Mannen på taket". Det var en stor succé och filmen håller fortfarande måttet.

Tjugofem år har gått. Karaktären Martin Beck är inne på sin tredje skådespelare och manusen, som numera skrivs av Rolf och Cilla Börjlind, har väl mest karaktärernas namn gemensamt med Maj Sjöwall och Per Wahlöös berättelser. För regin till den 16:e Beck-filmen står Harald Hamrell, som en gång i tiden blev "Pojken med guldbyxorna" med hela svenska folket. Detta är den sista filmen om Martin Beck.

Beck 16 - i vilken Martin Beck & Co. råkar ut för en serie bestialiska mord. Alla tre offer är strypta och deras ansikten är bortfrätta med syra. Samtidigt befinner sig ett vittne till ett av morden på flykt undan mördarna och det gäller för poliserna att hitta henne först. Annars står de med ytterligare ett mord på halsen.

Jag ska här och nu erkänna att jag har en del fördomar mot senare tids Beck-filmer. De tenderar att vara ganska enkla i sin struktur och intrigen brukar inte vara särskilt komplicerad. Filmerna kan ha sina ögonblick av spänning men på det stora hela är spänningen mycket beroende på i hur hög grad man bryr sig om vad som händer med huvudkaraktärerna Martin Beck och Gunvald Larsson. Jag personligen har tidigare inte brytt mig särskilt mycket och ges i "Sista vittnet" ingen anledning att ändra denna ståndpunkt. Karaktärerna är det de är, vilket är samma sak som man ser på ytan och ingenting därutöver, och Peter Haber (Beck) och Mikael Persbrandt (Gunvald Larsson) spelar habilt sina invanda roller. Särskilt intressant blir det inte.

Intrigen avslöjar sig ganska tidigt och där det i vissa kriminalhistorier är en härlig upplevelse att på egen hand försöka fundera ut mördare och motiv före filmens deckare blir man i "Sista vittnet" mest irriterad över att det tar sådan lång tid för poliserna att komma på det man själv listade ut för länge sedan. Rent visuellt finns det några enstaka ganska snygga, om än klyschiga, actionsekvenser, till exempel den där halva nationella insatsstyrkan bryter sig in i ett nedgånget gammalt hus. I övrigt är filmen väl lämpad för visning på teve, vilket väl också är det mest passande mediet för denna film.

"Beck - sista vittnet" är på det stora hela en väldigt "lagom" film. Precis som med många andra filmserier vet man vad man kan förvänta sig och det är också just vad man får. Ser man en Bond-film förväntar man sig att den ska hålla James Bond-stuket och ser man en Beck-film ska den kännas som en Beck-film. Utan att vara någon expert på Martin Beck-serien tror jag nog att man här får precis det man förväntar sig. Vilket i mitt fall tyvärr inte är mycket. Men om man gillar Beck och kanske har gjort det till en tradition att se alla nya filmer på bio ska man naturligtvis göra det även med "Sista vittnet". Eftersom det är den sista filmen i serien är det också sista chansen att se Beck på bio så det gäller att passa på. För den som är mer måttligt intresserad av Martin Beck går det bra att vänta tills filmen visas på TV4, där den i mitt tyckte hör bättre hemma.

© Andreas Hallgren
2001-12-20


Peter Haber och Mikael Persbrandt i "Beck - sista vittnet"

Originaltitel: Beck - sista vittnet
Sverige, 2001
Regi: Harald Hamrell
Med: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Malin Birgerson, Gunilla Röör m.fl.

Genre: Action, Drama
Svensk biopremiär: 2002-01-04     

Dela |