A Beautiful Mind (2001)

Ron Howard fängslar och förvirrar

3 russin

Ron Howard är en riktig mångsysslare inom filmens värld. Förutom att skådespela och producera har han också regisserat en mängd bästsäljande filmer under årens lopp - inom de mest skiftande genres. Allt från "Grinchen" och "Willow" till "Apollo 13" och nu senast "A Beautiful Mind", alla gedigna hantverken inom sina områden.

"A Beautiful Mind" baseras på Sylvia Nasars roman/biografi över John Forbes Nash Jr. och hans liv och leverne. John Nash vann nobelpriset för sina genialiska matematiska formler 1994 men har under merparten av sitt liv varit tvungen att kämpa mot sin schizofreni som han drabbades av redan under relativt unga år.

Filmen skildrar sjukdomen på ett nästan thrillerartat sätt och för att inte förstöra några överraskningar så säger jag bara att Howard på ett mycket skickligt sätt får oss att leva oss in i Nash sjukdom genom att under första halvan av filmen uppleva saker och ting genom hans ögon. På så sätt kan vi förstå vilken förrädisk åkomma schizofreni verkligen är och de som fortfarande är av den felaktiga uppfattningen att schizofreni är lika med personlighetsklyvning kan kanske till och med lära sig något.

Russell Crowe är bra hela filmen igenom medan filmen bara är ruggigt bra fram till ungefär hälften då filmen drastiskt tappar fokus. Det finns många minnesvärda scener och spänningen stiger faktiskt kontinuerligt halvägs igenom då den plötsligt störtdyker genom att transformeras in i den halvtrista livshistorien den egentligen är. Hela filmen är ju givetvis en levnadshistoria men eftersom första halvan bygger så mycket på cinematiska knep och spänningsuppbyggande så ger andra halvan - som är mer traditionellt drama, dessutom ganska smetigt sådant - ett ganska hafsigt och smått ogenomtänkt intryck när sluttexterna väl rullar.

Ron Howard har alltså valt ut russinen i kakan i Nasars roman och de ger ett osammanhängande intryck just därför att han inte vet vad han vill säga med filmen i slutändan. Är det ett drama? Är det en thriller? Är det en historia om schizofreni? Är det en historia om John Nash? Just därför att Howard lurar oss in i andra genres under filmens första halva, planar andra halvan ut och blir tämligen ointressant och den avslutande Nobelgalan är grädden på moset vad det gäller smörighet.

Ändå är A Beautiful Mind väldigt sevärd. Det är en fascinerande historia som rullas fram och skådespelarinsatserna är superba och förtjänar varenda Oscarsnominering de fått. Personligen så hade jag inte så stora förhoppningar på Crowe men jag måste säga att jag blev fullkomligt överraskad över hur jäkla bra hans agerande sög in mig i berättelsen. Gamla "Labyrinth"-stjärnan Jennifer Connelly övertygar starkt och jag tror att den här filmen kan vara precis vad hon behöver för att ta sig in i den stjärnglans hon förtjänat sedan 80-talet.

Klart minnesvärd och sevärd insats från samtliga inblandade. Hade jag gått från biografen 40 minuter innan den var slut hade den otvivelaktigt fått högre betyg men nu gjorde jag ju inte det. Synd.

© Johan Hultgren
2002-03-22



Originaltitel: A Beautiful Mind
USA, 2001
Regi: Ron Howard
Med: Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly

Genre: Drama
Svensk biopremiär: 2002-03-08
Teman: Oscar för bästa film

Relaterat ur russinbloggen
2002-01-21: Ett vackert sinne med gyllne bollar


Ingår i följande teman


Oscar för bästa film





     

Dela |