Noam Chomsky: Makt och terror (2002)

Det vist tänkta blir det dolt sagda

1 russin

Michael Moore må vara lättsammare och roligare att lyssna på men när det kommer till bitska kritiker av USA och för den delen hela västvärlden är det få som är så väl pålästa och allmänbildade som Noam Chomsky.

Tyvärr kan jag inte säga detsamma om mig själv efter att jag bara kommit igenom hälften av Chomskys "Skurkstater" innan jag, i ett hopp att bevara några tankar på att världen var en god plats, fick lägga den ifrån mig. Det positiva man kan säga om John Junkermans dokumentär är väl annars att den kan kan få både mig och andra att återigen bli intresserad av att läsa Chomskys böcker. Han är nämligen en person som det är värt att lyssna till för att förstå lite mer om vad det är som händer i vår omvärld.

Dokumentären "Makt och terror" är dock inte rätt media för några lärdomar. I grund och botten består filmen av osammanhängande delar ur föreläsningar som Chomsky gav efter 11 september-dådet samt en intervju. De utdrag som Junkerman har gjort ur Chomskys tal följer ingen röd tråd och tillsammans med till synes slumpmässiga inklippsbilder blir slutprodukten väldigt otydlig och tyvärr ganska intetsägande. Någon filmmässig talang tycks Junkerman inte heller besitta och hela "Makt och terror" andas en amatörmässighet som står i stark kontrast mot de väl genomtänkta åsikter som Chomsky framför.

Ett ytterligare irritationsmoment i filmen är den överdrivna vördnad som läggs vid Chomskys varje ord. Junkerman idoliserar honom på ett sätt som knappast är en givande utgångspunkt för en debatt.

Bland de få högljutt kritiska rösterna i USA är Michael Moore "mannen av folket", entertainern och definitivt TV-mediets man, medan Noam Chomsky är akademikern och föreläsaren vars medium är det skrivna ordet. "Makt och terror" gör knappast något för att ändra på detta och, tyvärr, kan filmen inte rekommenderas på något sätt. Budskapet är dock viktigt, så läs hans böcker istället. Själv lovar jag att göra ett nytt försök inom kort.

© Andreas Hallgren
2004-06-10


Tack till Njutafilms för recensionskopia
Originaltitel: Power and Terror; Noam Chomsky in Our Times
USA / Japan, 2002
Regi: John Junkerman
Med: Noam Chomsky

Genre: Dokumentär
Teman: 11:e september och därefter


Ingår i följande teman


11:e september och därefter

     

Dela |