Bats (1999)

En ödla som fladdermus

3 russin

"Frukta inte dagen... Frukta natten!"... Fanns det en officiell tio-i-topp lista över urkristligt värdelösa video-omslags-oneliners, hade förmodligen "Bats" legat som ständig etta. Filmen i sig är tack och lov inte ens i närheten av värdelöshet, även om storyn har filmatiserats cirka sjuhundra gånger, med diverse kreatur i huvudrollen.

Den här gången är det muterade fladdermöss som hotar mänskligheten (det vill säga människor bosatta i landet i väster, vem skulle bry sig om en liknande historia drabbade Trollhättan?). En galen forskare har exprimenterat med att göra fladdermöss mer intelligenta och rovlystna, allt för att ta fram det perfekta biologiska vapnet till den amerikanska armen. Av en händelse råkar några av bestarna fly, men inte nog med det, deras intelligens smittar av sig till samtliga arter av fladdermöss i närheten.

Som tur är finns det en kvinnlig biolog till nära till hands, spelad av en, som alltid, underskön, dock blonderad, Dina Meyer. Liksom övriga filmer i den här genren befinner hon sig på ute i vildmarken på exkursion, tillsammans med sin "försöker-vara-rolig-men-misslyckas-fatalt" assistent, då plötsligt en helikopter uppenbarar sig. Dags att rädda världen från fladdermössen! (Om du gör ett avancerat tanke-expriment och byter ut fladdermössen mot en gigantisk ödla, eller varför inte en dinosaurie, så förstår du kanske vad filmen går ut på.)

Nåväl, på pappret kanske det här ter sig tämligen värdelöst, och värre blir det när man tar omslagstexten i beaktning. Men... filmen är inte så dum. Till skillnad från de båda ödle-filmerna riktar den här rullen in sig på att vara mera åt skräckfilmshållet, vilket den lyckas riktigt hyfsat med. Blodsprut finns det gott om, och i vissa fall känner man en viss obehagskänsla. Man märker inte av att fladdermössen är datorgenererade, effekterna är överlag väldigt bra för en film som får anses ligga i b-rulle klassen. Att "Nosferatu" råkar gå på den lokala biografen under värsta fladdermusattacken känns som ett plus.

Tråkigt nog är Dinah Meyers assistents försök till skojiga oneliners alltsom oftast enbart patetiska, men bortser man från detta har man en cirka 90 minuter lång fladdermus som roar en på det där mysigt hjärndöda viset. Man behöver inte tänka eller känna någon oro, vi vet ju alla hur "creature-feature" rullarna brukar sluta...

Tre svullna russin överlämnas till denna trevliga överraskning.

© Christer Johansson
2001-01-21


Lou Diamond Phillips har problem med flygande råttor i "Bats"

Originaltitel: Bats
USA, 1999
Regi: Louis Morneau
Med: Lou Diamond Phillips, Dina Meyer, Bob Gunton, Leon

Genre: Komedi, Skräck
Teman: Djur som bråkar


Ingår i följande teman


Djur som bråkar

     

Dela |