Utrikeskorrespondenten (1940)

Spännande men inte helgjutet av Hitchcock

3 russin

Propagandafilmer kommer i många olika skepnader, från det väldigt övertydliga till det mer diskreta. Hitchcocks "Utrikeskorrespondenten" är båda två varianterna i en och samma film, men till största delen är den en vanlig politisk thriller. Tiden är 1939 och en amerikansk tidning tycker inte att de får några vettiga nyheter från sina korrespondenter i Europa. De bestämmer sig därför för att skicka kriminalreportern Jones (Joel McCrea) till London för att få en mer intressant vinkling på det väntade kriget. Hans första uppdrag blir att intervjua den holländske diplomaten Van Meer om ett hemligt avtal som kan komma att få stor påverkan på krigsutbrottet. Istället för en intervju blir Jones istället vittne till hur Van Meer skjuts ner på öppen gata och han ger sig in i jakten på mördarna. Till sin hjälp har han Stephen Fisher och hans lilla fredsförening, och inte minst Fishers dotter Carol (Laraine Day) som också blir Jones romantiska intresse. Snart upptäcker dock Jones att det kan vara svårt att veta vem man kan lita på i den politiskt instabila situation som råder.

Det är ju inte helt okänt att Hitchcock var en mästare på att skapa spänning på vita duken och "Utrikeskorrespondenten" bjuder på ett par strålande scener i det hänseendet. Främst av dem är en lång sekvens i en väderkvarn dit Jones har följt efter Van Meers mördare. Jones tvingas smyga omkring nära de många skurkarna i kvarnen genom att gömma sig i den ena mörka vrån efter den andra. Det rörliga maskineriet i kvarnen ger Hitchcock möjlighet att arbeta mycket med ljus och skugga och annorlunda bildvinklar, vilket han utnyttjar till max på ett stämningshöjande sätt. Hela scenen är en given klassiker och även om resten av filmen hade varit dålig, vilket den alltså inte är, hade det varit värt att se den för denna scens skull.

Där "Utrikeskorrespondenten" är svagare är i karaktärsskildringen. Det är inga speciellt intressanta personer som gestaltas i huvudrollerna. Joel McCrea i huvudrollen är en arketypiskt renrakad och rakryggad amerikan med en doft av noir-deckare, om än inte lika cynisk som dessa. McCrea tillbringade mestadelen av sin karriär till att spela västernhjältar, vilket känns helt väntat. Jones romantiska intresse Carol har ett lite mer komplicerat förhållande till den väg handlingen tar henne, men väljer naturligtvis ändå att ställa sig på den rätta sidan.

"Utrikeskorrespondenten" är en delvis spännande thriller, även om den är långt ifrån någon av Hitchcocks mer helgjutna verk. Men det är ju också en propagandafilm, som jag nämnde inledningsvis. Även om det, naturligtvis i en film som spelats in så här vid utbrottet av andra världskriget, finns propagandistiska tendenser i hela filmen är de rätt diskreta och fokus ligger på mördar- och spionjakten. Däremot finns det ett väldigt tydligt påklistrat slut där Jones i ett brandtal uppmanar det amerikanska folket att hålla frihetens och demokratins fackla brinnande i mörkret som omringar Europa. Sedan avslutas det hela med "The Star-Spangled Banner" över eftertexterna och publiken går ut från biografen till närmaste värvningskontor. Den avslutande scenen spelades in den 5 juli 1940 och bara fem dagar senare började tyskarna fälla bomber över Storbritannien.

© Andreas Hallgren
2004-05-02


Tack till Atlantic Film för recensionskopia

DVD / Blu-ray

När det gäller äldre filmer är det inte alltid säkert att en perfekt filmkopia finns bevarad och det är bara de allra största klassikerna som får nöjet att genomgå en kostsam restaurering. DVD-utgåvan av denna film tycks vara sammansatt av ett par olika filmkopior av varierande kvalitet och vid något tillfälle är övergången mellan olika kopior väldigt tydlig, både i bild och ljud. Detta kan också komma sig av att filmen har varit censurerad och att de bortklippta scenerna nu är återinförda. Generellt är bild och ljud-kvaliteten rätt låg, vilket är trist men tyvärr troligtvis inte mycket man kan göra åt.


Originaltitel: Foreign Correspondent
USA, 1940
Regi: Alfred Hitchcock
Med: Joel McCrea, Laraine Day, Herbert Marshall, George Sanders, Albert Bassermann m.fl.

Genre: Krig, Thriller
Teman: Andra världskriget Journalister


Ingår i följande teman


Andra världskriget

Journalister





     

Dela |