Wings of Honneamise (1987)

Det oväntat rätta virket

4 russin

I Philip Kaufmans film "Det rätta virket" från 1983 berättas historien om amerikanernas första steg ut i den vida rymden. I animen "Wings of Honneamise" berättas en liknande historia, fast med oändligt mycket mindre patriotism och flaggviftande.

Landet Honneamise är inne i en kris och medan folket far illa läggs mycket av resurserna på kapprustning inför ett till synes oundvikligt krig med ett grannland. I denna situation arbetar en grupp människor på högtryck för att skicka upp den första människan i rymden. Vår huvudperson Shirotsugh Lhadatt ville helst av allt gå med i det högt ansedda flygvapnet, men i brist på goda betyg fick han nöja sig med att bli en del av den Kungliga Rymdstyrkan. Namnet låter bättre än det är eftersom de ännu inte har lyckats få upp en enda raket utanför atmosfären och alla är måttligt stolta över sin arbetsplats. Det är således inte någon större respekt Shirotsugh åtnjuter när han anmäler sig som frivillig för den första rymdresan. I samma veva stöter han ihop med en frälst kvinna som delar ut pamfletter på stan och hennes smått underliga "adoptivdotter" Nanna. Shiro börjar fundera över människan och hennes krigiska beteende och blir allt mer övertygad om att hans rymdfärd kanske kan vara en positiv sak för den allt mer hopplösa situationen på jorden.

"Wings of Honneamise" utspelar sig i en så kallad alternativ verklighet. Mycket är likt den verklighet vi känner till, men små detaljer överallt, som hur en cykel eller ett flygplan är konstruerat, visar på hur mycket av den form vi tar för givet egentligen är beroende på slumpartade faktorer och egentligen kunde se helt annorlunda ut. Detta är en stor orsak till att "Wings of Honneamise" är en klart sevärd film.

Men den kanske största anledningen att se den är den utomordentliga animationen. Såväl karaktärer som bakgrunder är välgjorda och har ett naturligt flyt och kombinerat med den redan nämnda mängden av små detaljer lägger sig "Wings..." i det absoluta toppskiktet inom traditionellt tecknad anime. Historien berättas i ett lugnt tempo, som emellanåt kan bli lite väl lugnt inte minst i frånvaron av bakgrundsmusik i stora delar av filmen, men som samtidigt ger oss tid att komma huvudpersonerna närmare. Inte minst Leiquinni och Nanna är komplexa personligheter som man inte omedelbart får grepp om och därför är det saktfärdiga tempot en fördel.

"Wings of Honneamise" bjuder kanske inte på några revolutionärt nya tankar, men det finns möjlighet för den som så önskar att fundera vidare på filmens budskap efter att filmen är slut, och det är inte det sämsta. Filmen är också, för att återkoppla till dess motpol på detta område som jag nämnde inledningsvis, rätt fri från invanda klichéer och machismo vilket lyfter historien till en ny nivå.

Ett mindre problem med filmen är att det pratas en hel del och att textöversättningen på den japanska VHS-version jag sett kan vara rätt svår att hänga med i ibland. Förhoppningsvis har detta rättats med en ny översättning i DVD-versionen av filmen. Enda problemet med detta är egentligen att man bör se filmen ett flertal gånger för att snappa upp allt, vilket ändå är nödvändigt för att kunna ta in de detaljerade scenerierna, och knappast någon stor uppoffring.

Sammantaget är "Wings of Honneamise" en välgjord anime som låter berättelsen ta sin tid. Fyra russin blir det utan tvekan. Möjligen skulle en femma ha varit på sin plats om man också ser till filmens betydelse med att etablera anime som konstform, men det femte russinet får ligga till sig tills vidare.

© Andreas Hallgren
2004-04-25Originaltitel: Ôritsu uchûgun Oneamisu no tsubasa
Japan, 1987
Regi: Hiroyuki Yamaga
Med: Leo Morimoto, Yayoi Mitsuki, Masahiro Anzai, Kazuo Kumakura, Shôzô Îzuka, Gorô Naya m.fl.

Genre: Animation, Drama, Krig, Religion/filosofi, Sci-fi     

Dela |