The Filth and the Fury (1999)
Sexpistolerna i nytt ljus
Rockborgen, Borås, 1992:
En grupp killar i femtonårsåldern går upp på scenen och börjar, efter det första trevande ackordet, skrika "Fuck the system!". Välfärdsstaten Sverige hade då ännu inte börjat få andnöd och modern punk kändes, åtminstone för mig, rätt ointressant och en smula pinsam. Jag lyssnade visserligen på The Clash och Ebba Grön, men gillade i ärlighetens namn Imperiet bättre. Punkrörelsen, som jag är för ung för att ha varit med om på riktigt, handlade mer om den vita underklassens uppror mot auktoriteter och ett föråldrat samhällssystem än om musik, och den hade sin storhetstid i Storbritannien i slutet av 70-talet (alltså inte Borås 1992, av någon anledning) och det band som lade mycket av grunden till rörelsen var The Sex Pistols.
London, 1976:
The "Filth and the Fury" är en motpol till Julian Temples tidigare film om sexpistolerna. Den halvanimerade "The Great Rock n' Roll Swindle" från 1980 var ett beställningsverk av bandets dubiöse manager Malcolm McLaren och ett försök att mjölka ut de sista slantarna ur vad McLaren såg som sin alldeles egna skapelse. Tjugo år senare får bandet möjlighet att berätta sina egna historier om vad som verkligen hände.
En positiv sak med McLaren var att han ville dokumentera bandet så ingående som möjligt, vilket är vanligt nuförtiden då MTV och E! ständigt måste få sina kändisdoser tillgodosedda, men inte så i 70-talets mindre mediacentrerade kulturklimat. Hursomhelst har Temple haft gott om intervjuer och konserter att tillgå till "The Filth and the Fury". Dessa scener blandas på ett utomordentligt sätt med nyhetsklipp och dokumentära scener från tiden och skapar en mycket intressant bild av det samhälle där band som Sex Pistols kom fram och väckte uppmärksamhet.
Till detta kommer också intervjuer med bandmedlemmarna i modern tid, men de är alla filmade i motljus i bästa "personen i filmen vill vara anonym"-anda. Detta verkar lite märkligt till en början men gör faktiskt att filmen behåller sitt fokus i 1970-talet. Det förminskar också känslan av att filmen skulle vara ett led i marknadsföringen av Sex Pistols mindre lyckade återförening i slutet av 90-talet.
"The Filth and the Fury" är en intressant och ofta roande dokumentär om ett viktigt band och det samhälle som skapade punkrörelsen. Till skillnad från många andra dokumentärer om specifika band har filmen också ett visst intresse även för den som inte har just Sex Pistols som favoritband, eftersom den tar också tar ett vidare perspektiv både på musikscenen och samhället vid tiden det begav sig.
Det är väl inte så säkert att den historia som Julian Temple berättar denna gång är så mycket sannare än den var i den tidigare filmen men som alltid när det gäller dokumentärer får tittaren på eget beväg tillämpa den kända principen "vem säger vad till vem och i vilket syfte" för att reda ut någon sorts sannolikhet. Sevärt är det i alla fall och fyra russin blir det.
© Andreas Hallgren2004-06-01
Tack till Folkets Bio för recensionskopia
DVD / Blu-ray
Rågsved 1978:
Folkets Bio har förtjänstfyllt gett ut en svensk DVD med filmen där man också får ta del av en rätt intressant "på platsen"-film om den svenska punkvågen. Bra initiativ tycker denna recensent.