Wonderful Days (2003)

Vältecknad dystopi med ofta sedd historia

3 russin

Det var då själva ... Så fort någon gör något bra går det ändå åt skogen. Men det är väl så det ska vara i en riktig framtidsdystopi.

I animen "Wonderful Days" har krig och föroreningar knycklat till vår värld rätt rejält. Ett nytt samhälle reser sig dock mot den sottunga himlen och i kollektivet ECOBAN har man lyckats omvandla föroreningar till ren energi. Det hela fungerar så bra att de polengrå molnen vid horisonten hotar att spricka ut i klarblå, solklara skyar när som helst. Visst låter det fantastiskt? Det tycker dock inte de styrande i ECOBAN eftersom deras priviligierade ställning gentemot de mindre bemedlade stackarna som lever i de föroreningstäta slumområdena utanför även den är hotad i takt med att ECOBANS energiförråd sinar. De har dock en lösning som innebär att de tänker elda upp några oljefält och därigenom skapa oändligt mycket mer nedsmutsning i naturen som de sedan kan omvandla till energi igen. Så kan det bli om man tänker några steg för långt.

Men naturligtvis finns det hopp om livet. Bland befolkningen utanför ECOBAN växer missnöjet mot hur de blir behandlade och mindre dåd av folkligt uppror (eller terrorism, beroende på vilken sida man står på) inträffar. Hos vår huvudperson finns också en personlig touch på upproret eftersom han blivit utkastad på ECOBAN som ung efter att oskyldigt beskyllts för ett mord. Så förutom att rädda världen och den blå himmel han drömmer om vill han också straffa den riktige skurken och återknyta kontakten med sin ungdomskärlek. Det är inte lite det...

"Wonderful Days" är en väldigt välanimerad film. Visserligen kan jag, precis som i en hel del andra moderna tecknade filmer, störa mig på blandningen av tredimensionell grafik och cellanimation. Alla karaktärer i filmen är traditionellt tecknade medan maskiner och en del specialeffekter är framställda i 3D. Detta är något som blir mer och mer vanligt förekommande och allteftersom både teknik och handhavande blir bättre blir sammanblandningen också lättare för ögat, men personligen tycker jag fortfarande att de rena formerna av de två animationssätten ändå är de mest kompletta.

Oavsett denna reservation kan jag dock inte undgå att imponeras av bilderna i "Wonderful Days". Bildspråket är effektfullt och emellanåt smått bedårande och karaktärerna är både uttrycksfulla och personliga. De har känslor och är inte rädda för att använda dem. Luften och dess föroreningars vara eller icke vara spelar en stor roll i filmens berättelse och det är kanske därför symtomatiskt att just spelet mellan ljus och skugga är särskilt väl använt i filmen. Till detta ska också läggas himlar som inte är av denna världen (vilket de ju i och för sig inte är, men rulla med det bara...). Sedd som ren animationskonst skulle jag inte tveka att ge "Wonderful Days" en stark fyra.

Om man ser till den historia som berättas är det dock inget nyskapande som pågår. Historier om hur personer i underläge gör uppror mot övermakten för att skapa en bättre och rättvisare värld är, milt uttryckt, rätt vanligt förekommande och "Wonderful Days" tillför inget till denna arketypiska historia som upprör eller berör i någon högre grad. Historien fungerar men den ska, som en bergbanefärd på Liseberg, avnjutas i ögonblicket och inte funderas så mycket på efteråt.

Något som egentligen inte har med själva filmen att göra, men som ändå är intressant, är att detta är en anime från Sydkorea och inte från Japan som annars brukar vara fallet. Nåväl, en del hardcoreanimister kan säkert hoppa på mig och säga att anime, av definitionsskäl, enbart kan komma från Japan, men det struntar jag i. Jag tycker hursomhelst det är intressant och roligt att se att så här tekniskt välgjord animerad film även kan komma från andra delar av Asien och välkomnar glatt mer anime, fast gärna med en mer genomarbetat historia, från den sydkoreanska halvön.

Summering så: Animering 4+, Berättelse 2:a. Låt oss därför ge "Wonderful Days" en relativt stark trea och, utifrån ovanstående kommentarer varmt rekommendera den åt personer som likt mig själv är intresserade av animerad film.

© Andreas Hallgren
2004-04-06

Originaltitel: Wonderful Days
Sydkorea, 2003
Regi: Moon-saeng Kim Park Sunmin

Genre: Action, Animation, Sci-fi     

Dela |