Out of Time (2003)

Film noir light

3 russin

Den här filmen är precis så som vissa filmer ska vara! Jaha, tänker du, det var ju storslaget beröm. Jo, kanske. Det är inte helt enkelt att få till det så här fint, faktiskt. Huvudpersonen ska trassla till det för sig, men inte av direkt skurkaktiga skäl - för det här är inte den nattsvarta formen av film noir. Det ska bli spännande men inte på bekostnad av huvudpersonens humanitet - i det ögonblick han, exempelvis, skulle skjuta ett oskyldigt vittne är slaget förlorat. Han ska ha rätt goda skäl att handla så som han gör, på det att man skola kunna engagera sig ordentligt. Men! Det får inte bli för tamt eller pekpinneaktigt.

Ni märker, det är inte helt självklart att det blir rätt. Men rätt blir det ofta när Denzel väljer en roll. Det är kanske mer sällan storartat och fantastiskt, men det är en annan historia. Denzel har omdöme och även om han är produktiv så verkar han ställa krav på det han ställer upp i, även när det gäller relativt lättviktiga thrillers. Att han redan gjort en noir-liknande histora med Carl Franklin är antingen betryggande eller oroande, men "Devil in a Blue Dress" är faktiskt en ganska annorlunda film.

Polismäster Matt Lee Whitlock glider runt i den floridianska småstaden och verkar lite lagom moralisk så där. Om hans älskarinna ringer och vill leka lite rollspel följt av rufft umgänge så är han inte sen att haka på, om än kanske mest för att glömma sin utflyttade fru, som står i begrepp att lämna in skilmässohandlingarna. När Ann (Sanaa Lathan, som med rätta skulle kunna lägga anspråk på titeln Halle Berry II) får veta att hon blott har månader kvar att leva träder allvaret plötsligt in.

Även om Whitlock kanske inte älskar henne (den sortens känslor prenumererar fortfarande frun på) så känns det som om han bör göra vad han kan för att ge henne en chans, om det så skulle innebära att begå ett rätt rejält om än till synes offerlöst brott.

Han har alltså ställt till det för sig, utan att man känner någon djupare avsmak för honom som människa, och spänningen kan nu få träda in på scenen. Vilket den förstås gör. En mordbrand senare är hans liv upp- och nervänt och nu blir det till att ligga i för att hamna på rätt köl igen, helst utanför fängelseportarna.

I "Ingen utväg" tvingas Kevin Costner utreda ett fall där han försöker undanröja alla spår av sig själv. Här inträffar exakt samma sak, och exakt samma sköna stress uppstår och håller konstant i sig nästan oavbrutet fram till upplösningen. Det är mycket att tänka på, massvis som ska hinnas med, och dessutom blir den distanserade frun chef över utredningen. Med sympatisk comic kvasi-relief i form av en halvdräggig rättsläkare, en annorlunda roll för Dean "Clark Kent" Cain, cool musik, sköna färger och en dos humor blir "Out of Time" god underhållning. Precis så som man vill att vissa filmer ska vara. De tre russinen hade utan problem blivit fyra ifall lite fler repliker hållit samma vasshetsgrad som följande strof, utdelad av Denzel till älskarinnans make:

"Give her my best... if you can."

© Anders Lindahl
2005-01-16Originaltitel: Out of Time
USA, 2003
Regi: Carl Franklin
Med: Denzel Washington, Sanaa Lathan, Dean Cain, Eva Mendes, John Billingsley m.fl.

Genre: Mystery, Thriller
Svensk biopremiär: 2004-03-26     

Dela |