Armageddon (1998)

Houston, YOU have a problem

3 russin

Bruce Willis är mannen som ska frälsa världen från frontalkollision med en framrusande himlakropp modell the size o Texas.

När fragment av det främmande föremålet faller ner som förvarning kallar NASA på den hotade planetens främste oljeborrare. En film om en diabolisk asteroid kräver om inte anabolasteroider så en packe parabola prylar för att kunna spänna musklerna maximalt. NASA ställde snällt upp och miljonerna rullar iväg i takt med att arsenalen från "Apollo 13" återanvänds - med större underhållningsvärde. Parafrasen "Houston, YOU have a problem" är en kul klackspark mitt i hetluften. För här är folket på jorden lika hotat som de där uppe.

Filmen vinglar vildsint mellan olika temperament och stämningslägen men bultar sig fram till en ganska gripande final. Om man är mottaglig för de tårdränkta känslosvallen som sprängts in i machoromantiken. Apokalypsen, den totala utplåningen, har visat sig vara en rätt bärkraftig planka att bygga film för alla på. När upplösningen osar av en offersymbolik i klass med "Terminator" är det bara att spy eller snyfta.

Michael Bay sätter liksom i "The Rock" heroism, handlingskraft och hastighetsrekord högt på listan i sin filmofax. Svagheten är det närgångna mitt i stormen - perspektivet när man inser att man inte vet vad som händer. FÖR nära, FÖR blåmålad lins och brist på utsikt utanför en kompakt krishärd.

Filmens första halva är förspel inför den stora kosmiska orgasmen. Willis oborstade oljeborrskvadron drillas för att klara kontakten med det stygga stenblocket. I en film nästan totalt befolkad av män har manusförfattaren ändå lyckats klämma in en del småromanser. Och en Stor, mellan Willis dotter (Tyler) och hans kronprins i teamet. Den etableras via erotiska övningar med djurkex...

Halvvägs upp i himlen stormar Peter Stormare in i handlingen som rysk rymdstationsföreståndare, i en östblockskarikatyr á la gamla Bond-filmer. Men han får fullt jobb med de ovana astronauterna. Avspänning i all ära, allt ses från USA:s utkik. Resten av världen fladdrar förbi som offer eller storögda beundrare av mirakelmännen i väst. Men här finns också ansatser till anarki. Presidenten och hans rådgivare är aningslösa skuggfigurer som sånär gör slut på civilisationen genom förhastade beslut. NASA med rättrådige Thornton vid rodret står för sans och klokhet. När regeringens representant redan vid första krismötet föreslår missiler direkt mot målet, avfärdas deras rådgivare som "a guy with C-minus in astrophysics".

Annars står oljeborraren Steve Buscemi för de roligaste replikerna, han levererar väloljade vitsar oavbrutet genom infernot. När hans rollfigur förklarar sitt yrkesval med att han får resa mycket och använda sprängdeg, undrar jag stillsamt om det inte är regissörens röst som spökar...

© Johan Lindahl
2000-10-05

Ben Affleck i Armageddon
Ben Affleck i "Armageddon"

Originaltitel: Armageddon
USA, 1998
Regi: Michael Bay
Med: Bruce Willis, Ben Affleck, Steve Buscemi, Liv Tyler, Peter Stormare, Billy Bob Thornton

Genre: Action, Sci-fi, Drama     

Dela |