S.W.A.T. (2003)

Nästan en bra actionfilm

2 russin

"S.W.A.T." - en titel bestående av en i sammanhanget smått onomatopoetisk förkortning - har inga större pretentioner eller vidare visioner än att vara en instruktions-, tränings- och möjligen värvningsfilm för polisens elitstyrkor, förklädd till underhållning. Det sägs (oavsiktligt eller fullt medvetet?) rakt ut av filmens franske skurk som kläcker ur sig något i stil med "förlorar ni en, står 100 nya på kö".

- S.W.A.T. är den mest respekterade och professionella polisenheten i världen, understryker Hondo, "old school"-agenten som kallats in på fältet igen (från förvisningen till någon ynklig utbildningsanstalt) för att samla ihop en ny patrull från scratch. Och det ekar av introduktionen i "G.I. Jane" där vi får veta att Demi Moore och övriga rekryter frivilligt anmält sig till den tuffaste tänkbara militära utbildningen i VÄRLDEN. Det är som med "World series" i den idrottsgren jänkarna plägar anföra som bevis för att de har en intelligentare syn på sport än vi andra. Är man Världens nav så är man. Stort ansvar - och det låter bra på film.

Märkligt förresten, hur många dödfödda repliker som låter nästan levande när Samuel L. Jackson tar dem sin mun. Efter vad jag hört i förväg om filmen gick jag in med föreställningen att varje ansats till en story var en glad överraskning. Jag kom ut på andra sidan i stort sett nöjd för stunden. Är man på humör för en orgie i helikoptrar, automatvapen, hormoner och helhjärtad kämpaglöd från morske män och en quinna, så... "S.W.A.T." går inte till någon historiebok, men är absolut uthärdlig.

Det är verkligen ingen dramadokumentär, men heller inte i behov av att vara så rolig att det blir ansträngt. Humorn kommer i förbifarten (som nästan allt i filmen). "S.W.A.T." är "nästan" i nästan alla avseenden. Det är nästan en bra actionfilm, men snubblar till några gånger för mycket på svårförklarliga slarvfel när det annars är snyggt gjord snabbmatsfilm. Men även om klichéerna är oförlåtligt många finns det också några räddningsplankor med scener som jag inte omedelbart känner igen. Ska inte säga för mycket, men ett flygplan som jagas av en limousin på en bro är väl ganska nytt. Eller var det med i "True lies"? Nästan...

Allt sker till bedövande rockmusik. Det blir till slut ett konsekvent varumärke. Och att det redan funderas på en uppföljare kan inte vara alltför spekulativt att påstå. Filmen ska bygga på en TV-serie från 1970-talet som jag tidigare aldrig hört talas om. (Jag skulle däremot inte protestera om någon försökte göra film av "Spanarna på Hill Street", med Furillo, Belker och Renko i cameoroller. Eller vore det helgerån?). Regin här sköts av Clark Johnson, känd som Meldrick Lewis (han med hatten) i samtliga säsonger av Hill Streets utmanare till titeln Tidernas Bästa Polisserie - "Uppdrag mord". Att han stoppat in ett bekant ansikte därifrån här är inte förvånande. Jag hade väntat mig fler och blev lite besviken över att bara Reed Diamond fick förtroendet. I nämnda serie spelade han en av de snutar som gick över en gräns och blev en belastning för kåren. Här är han i stället så korrekt att han blir dumpad direkt av talangscouten och teamledaren Hondo.

Behöver man tillägga att det i soppan ingår en skopa personliga konflikter och vendettor, svek, oförstående chefer som styr från sitt skrivbord, symboliska fader-son-relationer, familjer i fonden...? (De sistnämnda syns inte mer än den tid som S.W.A.T.-arna har ledigt, det vill säga nästan aldrig). Någon karaktärsutveckling? Njae, men kanske -inveckling i något fall. Och så den obligatoriska detaljen att en dam med ett namn som kan förkortas som ett manligt, givetvis tas för en "hombre verdadero" innan vi och blivande blodsbröder kunnat skåda in i hennes bara tvättbräda. Det blir även några manliga revbensdemonstrationer, som en konsumentupplysning för den kvinnliga delen av publiken, men det går fort.

För dem som suktar efter köttsliga lustar som dessert, kan den förhoppningen avfärdas med en travesti som aldrig används, men som någon måste ha funderat på att skriva in i dialogen: "No sex please - we're S.W.A.T.". Man måste prioritera. Och ingen annan kan göra jobbet.

© Johan Lindahl
2003-11-28

Källa: COLUMBIA TRISTAR FILMS (Sweden) AB

Originaltitel: S.W.A.T.
USA, 2003
Regi: Clark Johnson
Med: Samuel L. Jackson, Colin Farrell, Michelle Rodriguez, LL Cool J, Olivier Martinez, Josh Charles, Jeremy Renner

Genre: Action
Svensk biopremiär: 2004-01-09     

Dela |