All the Real Girls (2003)

Koka soppa på en spik

1 russin

Om man ska bedöma den amerikanska independent-scenen efter David Gordon Greens film ”All the Real Girls” så får man lätt intrycket att den tappat bettet. Men även om independent-filmarnas material inte bränner till av briljans lika ofta nu för tiden så är en sådan bedömning orättvis. Det finns fortfarande mycket gott att finna hos de amerikanska lågbudget-konstnärerna. Den här filmen är dock helt tandlös och verkar, dessvärre, medveten om det.

”All the Real Girls” tilldrar sig i North Carolina och fokuserar på ett gäng unga vuxna och särskilt på den unge Paul, som under flera år belägrat och kastat bort kvinnor lika ofta som han byter t-shirts. I den halvdöda bruksorten händer inte särskilt mycket och rykten sätter sig som sten. När Paul i det läget får för sig att dejta sin polare Tips syster Noel blir Tip sur. Han vet ju vilken gris Paul är och vill inte se sin syster sårad. Men Paul förändras av Noels inflytande och finner sig snart i rollen som ”schyst kille”. Lite svängningar i narrativet leder dock till fartbulor i de unga tus förhållande.

Den här filmen har blivit vansinnigt hyllad på sina ställen men lämnar mig helt tom. Det är en film om riktig, äkta, ej Hollywood:iserad kärlek säger hyllningskören. Jag håller inte med. Det är väl i Hollywood om något som två personer som har sådan dålig personkemi som våra huvudkaraktärer kan bli tillsammans. Man förstår liksom aldrig riktigt vad de ser hos varandra. Och hur Paul någonsin kunnat välta omkull kvinnor på löpande band när han framställs som en blyg, lite puckad nobody. Då filmen är så karaktärsdriven som den är så känns det nästan som om man kan kräva ett visst engagemang från manusets sida för att få mig att bry mig om dem. Men i ”All the Real Girls” så lägger karaktärerna huvudet på sned, blickar tomt ut i luften och säger sina repliker med ett pretentiöst och lååångsamt uttal så att vi ska förstå att det här är ”äkta”.

Mitt största problem är dock att det inte händer något i filmen. Visst, jag kräver inga explosioner och kan faktiskt nöja mig med en film där inget händer om jag bara får minnesvärda karaktärer att bry mig om och/eller en trevlig stämning. Men när det saknas så kräver jag att det åtminstone måste tillstå någon komplikation eller åtminstone en minnsvärd scen, så att inte hela filmen blir en sömnig raksträcka. Mot slutet så kommer det faktiskt en sådan – en komplikation som känns oerhört krystad och helt ologisk, åtminstone när det gäller den karaktär som är ansvarig.

Filmen bjuder på en hel del trevliga miljöbilder och en lugn och trivsam ton men det väger inte upp mot filmens svårförstådda tunga sinne. Om någon skulle fråga mig vad regissören egentligen ville säga med ”All the Real Girls” så kan jag inte ens gissa och jag har svårt att tro att det här är en historia man kan brinna för att berätta, annat än i självterapeutiskt syfte.

© Johan Hultgren
2003-11-19Originaltitel: All the Real Girls
USA, 2003
Regi: David Gordon Green
Med: Paul Schneider, Zooey Deschanel, Shea Whigham, Danny McBride, Maurice Compte, Heather McComb

Genre: Drama, Romantik
Teman: Stockholms filmfestival 2003


Ingår i följande teman


Stockholms filmfestival 2003

     

Dela |