The Evil Cult (1993)

Hongkong-film när den är som vimsigast

1 russin

I tider som dessa, när Hongkong-filmer blir alltmer tillgängliga här och killar som Jet Li sällat sig till exempelvis Jackie Chan i Hollywood och det allmänna västerländska medvetandet finns det både fynd att hitta och gamla filmer som ges ut på DVD i en lite mer opportun anda utan att vara sådär lysande.

"The Evil Cult", regisserad av veteranen Sammo Hung och en kille till, hör till den senare kategorin. Man kan hitta den för en billig penning, se Jet Li på omslaget och tro att den är sevärd. På sätt och vis kanske den är sevärd - men då ska det nog till ett genuint specialintresse för genren, även dess mer fåniga alster. Det är ungefär som med de gamla Jackie Chan-filmer marknaden översvämmats av. Många är roliga och innehåller några sköna stunts, men vissa är mer eller mindre usla. Billiga, slarviga hantverk.

Efter expositionen sitter man antingen som ett stumt frågetecken eller ett lite hysteriskt skrattande sådant. Om man tycker att inledningen på "Dune" kräver ett övermänskligt minne och helst ett anteckningsblock kan man ge sig på denna, som ett slags uppmärksamhetstest. Skolor, kulter och mer eller mindre magiska personer presenteras i ett rasande tempo tills man bara ger upp och hoppas att det ska klarna framöver. Hoppas inte för mycket...

Visst smalnar fältet till slut av till en grupp igenkännliga karaktärer - bland andra Jet Li som på klassiskt manér vill hämnas sina föräldrars död men först måste befrias från en dödlig sjukdom och via en mäster lära sig någon eller flera supervarianter av Kung fu - men vem som tillhör vad och är ond eller god känns inte alltid helt uppenbart ens när eftertexterna börjar rulla.

Att den engelska textningen verkar vara gjord av någon som mycket sällan konfronteras med det engelska språket minskar inte förvirringen, inte heller att titelns ondskefulla kult faktiskt inte verkar vara särskilt ondskefull.

I det här fallet tror jag alltså man säljer sig kort om man lite välvilligt förklarar sin förvirring enbart med att man inte är tränad i att se den här sortens filmer och inte uppfattar nyanserna. "The Evil Cult" är mera sprängfylld med karaktärer än komplex, mera ojämn än nyanserad.

The Evil Cult har potential i form av färggranna kostymer och gott om folk till masscener, men slarvar bort alla sina tillgångar genom att vilja ha för många konflikter och extravaganta men ganska taffliga effekter istället för att koncentrera sig på en grundhistoria. Valhänt drama och barnsliga skämt, varav hälften försvinner eller förvandlas i "översättningen" avlöser varandra flitigt och något övergripande tonfall letar man förgäves efter. Filmen är helt enkelt bara ett stort spektakel, och kan som sådant roa utan att aldrig egentligen imponera eller engagera. Jet Lis akrobatiska fightingförmågor ser vi slutligen alltför lite av, vilket väl är filmens allra största svaghet.

© Anders Lindahl
2003-10-23

Originaltitel: Yi tian tu long ji zhi mo jiao jiao zhu
Hongkong, 1993
Regi: Jing Wong Sammo Hung Kam-Bo
Med: Jet Li, Ekin Cheng, Man Cheung, John Ching, Wing Cho, Paul Chu, Sammo Hung Kam-Bo, Gigi Lai, Ching-Ying Lam, Ka-Yan Leung

Genre: Action, Fantasy, Äventyr     

Dela |