Master & Commander (2003)

Matinéfilm för vuxna

3 russin

Mäster och kommendör på brittiska flottans "Surprise" är kapten Jack Aubrey spelad av en som vanligt kompetent Russell Crowe. Skeppets namn till trots är det dess (inledningsvis) 197 själar som två gånger i rask följd får se sig överraskade av "Acheron", ett stort och snabbt skepp ur Napoleons flotta. Kampen dem emellan ute på världshaven är den enkla grundhandlingen i en film som på olika sätt lyckas ta sig över tvåtimmarstrecket med god marginal.

"Pirates of the Caribbean" för vuxna, kanske man skulle kunna kalla det hela, även om det inte rör sig om pirater utan stridsmän med sina stater snarare än girigheten som ledstjärna. Med "för vuxna" menas att även om det finns svettiga bataljer och spännande krigslister så läggs också en hel del krut (hihi) på efterföljderna i form av lågmälda begravningar till havs och relativt avancerade kirurgiska ingrepp med de medel som stod till buds på den tiden. Det finns gott om vidskepelse ombord, vilket bland annat resulterar i en av filmens starkaste och mest tragiska scener, men inget övernaturligt syns till. Tempot mellan bataljerna är behärskat - ibland nästan lojt. För vuxna, alltså, men inte desto mindre i första hand ett äventyr till havs.

"Master and Commander" är sålunda en ganska spännande film. Peter Weir som regissör betyder inte nödvändigtvis att hela historien är ämnad som en klok metafor över den moderna människan - åtminstone inte i högre grad än alla filmer som utspelar sig förr i tiden. Och visst finns här ett utforskande av marinens heliga ko Disciplinen och dess pris, men i mindre grad än i exempelvis den mästerliga "The Bounty" - ett annat långsamt havsäventyr med en australiensare i huvudrollen. Kapten Aubrey är ingen tyrann, utan drar sig för att låta rottingen tala. Han kan ta okloka beslut men något myteri är aldrig i faggorna.

Filmens mest särskiljande drag är istället ett ganska stort sidotema om naturvetenskap, som bland annat leder till en intressekonflikt när skeppets duktige och nyfikne läkare (Bettany) ser ett tillfälle till spännande efterforskningar när deras jakt på Acheron för dem till Galapagos-öarna, långt innan Darwin hoppade iland där.

Skönt nog slipper vi dock den ganska tröttsamma polarisering mellan vetenskap och tro som ofta uppstår i film under liknande omständigheter. De båda samexisterar utan uppenbara svårigheter och konflikten som uppstår är helt enkelt en fråga om prioritering. Aubrey, tillika läkarens gamla kompis, är förstås mer intresserad av att få fatt på Acheron än att fånga fåglar och skalbaggar, så de eventuella vetenskapliga framstegen får stryka på foten, åtminstone för stunden.

Genom att helt undvika att visa historiska städer eller andra extravaganser har Weir fått resurser över till skeppen, och det finns ingenting att reta sig på i trovärdigheten. Allt ser alldeles äkta och sant ut, och är det i viss mån också. Fox köpte ett gammalt skolskepp i 1800-talsstuk och använde sig av det ute till havs i mesta möjliga grad - så när kapten Aubrey står högt uppe i masten på skeppet när det stävar ut mot öppet hav så är det inga digitala effekter vi ser. Sån't uppskattas och fungerar.

Fungerar gör det mesta, utan att förstumma. "Master and Commander" är som helhet en bra film, med flera starka ögonblick, men den kommer inte förändra din värld på något vis. Beslutet att just vara en "vuxen" skeppsfilm kan också både höja och sänka den beroende på tycke och smak. Risken är kort och gott att man kan uppfatta den som alternativt för tråkig eller för bråkig.

Trivia:
Jovisst är det Pippin (Billy Boyd) som ingår i besättningen på "Surprise".

© Anders Lindahl
2003-11-24



Originaltitel: Master and Commander: The Far Side of the World
USA, 2003
Regi: Peter Weir
Med: Russell Crowe, Richard Stroh, Paul Bettany, Billy Boyd m.fl

Genre: Drama, Historia, Äventyr
Svensk biopremiär: 2003-11-26







     

Dela |