Confessions of a Dangerous Mind (2002)

Ganska kul, ganska allvarlig, ganska konstig

3 russin

Chuck Barris skapade en serie lek- och spelprogram för amerikansk TV som klassades som usla, vilket förstås inte hindrade dem från att bli himskans populära. Bland hans produktioner fanns The Gong Show där obegåvade människor fick uppträda en kort stund innan en gonggong brutalt avbröt deras femton sekunder av berömmelse. Att det kommer en film om denna utskällda kreatör nu, när det kryllar av TV-program designade som en förolämpning mot tittarens intelligens, är väl ganska passande, men Barris arbete i underhållningsbranschen är bara halva historien.

Enligt egen utsago och memoarer var han nämligen också lönnmördare åt CIA och lyckades kombinera sina båda jobb riktigt bra.

Barris är dock inte den iskalle, världsvane typ ni kanske nu föreställer er. En ganska misslyckad man i mångt och mycket, som inte förmår att se det fina han har i livet och som för att kompensera istället hittar fel hos andra. När en man kontaktar honom och berättar att det finns pengar att tjäna för folk som passar in i "profilen" så tar han tillfället. Som av en slump tar hans karriär inom TV ordentlig fart i samband med att han utför sitt första mord.

Så värst mycket död och våld visas sedan inte i bild om man betänker att Barris påstår sig ha dödat över trettio människor i statens tjänst. Krutet läggs lika mycket på hans relation till hippieglada Penny (Drew Barrymore) och hans eskapader inom TV, och berättelsen är inte sällan mycket märklig. Riktigt knarkigt känns det understundom. Det faktum att det inte är helt klart vad som är sant och osant i Barris utsagor, samt att berättelsen redan från början presenteras som Barris egna ord, har gett egensinnige manusförfattaren Charlie Kaufman gott om utrymme för att som vanligt pendla mellan olika grader av realism.

"Confessions..." är inte bara en film om en producent som kanske också var lönnmördare, utan minst lika mycket en film om att inte vilja vara medelmåttig. Det känns igen från andra Kaufman-skrivna filmer som "Adaptation". Kaufmans närvaro i författandet märks också i en del repliker och fiffigheter som ligger högre än genomsnittet både i skärpa och tyngd, samt i hur han i sin iver att inte underskatta tittarens intelligens i viss mån överskattar sin egen, vilket ni kan tolka lite som ni vill.

Hur konstig filmen och dess handling bitvis är, kan man ändå känna igen sig, och inte bara ifrån Kaufmans egna material. Med den självbiografiska tonen är det bitvis lite "Maffiabröder"-stuk över det hela, inte minst i den nattsvarta humor som man lite skuldmedvetet skrattar åt.

Det som gör filmen sevärd är inte i första hand Kluriga Kaufman, utan skådespeleriet. Barrymore lyckas göra sin karaktär väldigt sympatisk och livfull trots dess brist på utmärkande personlighetsdrag och Sam Rockwell är som väntat väldigt bra i huvudrollen. Rockwell, som lyckats göra minnesvärda roller i så vitt skilda filmer som "The Green Mile" och "Charlies änglar", gör väl sin största huvudroll här såvitt jag vet, och förhoppningsvis blir det fler.

Clooney har i sin regidebut använt sig av en hel del smarta och samtidigt enkla knep för att leka med bilder och miljöer. De märkliga färgskalor han använder som väl ska föra tankarna till gamla färg-TV-sändningar är jag dock inte helt förtjust i. Kanske såg det bättre ut på bioduk - på TV-skärmen ser det nästan "fel" ut.

I stort fungerar ändå Clooneys första "egna" film bra. Den skapar en smittande konstig stämning och har en del sköna twistar. Om det finns ett genomgående problem med den är det väl att man inte riktigt fattar vad han vill uppnå, annat än att visa att han kan regissera också. Vare sig Barris talar sanning om sitt förflutna eller inte kan man inte riktigt sympatisera med honom. Hans enda förmildrande drag är självinsikt, och det räcker här inte lika långt som i exempelvis "Adaptation". Tre lite lagom förbryllade russin blir det.

© Anders Lindahl
2003-10-12Originaltitel: Confessions of a Dangerous Mind
USA, 2002
Regi: George Clooney
Med: Sam Rockwell, George Clooney, Drew Barrymore, Julia Roberts, Rutger Hauer, Maggie Gyllenhaa

Genre: Drama, Komedi, Thriller
Teman: Skådespelare regidebuterar


Ingår i följande teman


Skådespelare regidebuterar

     

Dela |