Medallion (2003)

Bara för dålig

1 russin

Jackie Chan har med idogt arbete vunnit i stort sett hela världens sympati, och det är nu ganska länge sedan även svenskar och amerikaner lärde sig hans namn. På sätt och vis är det lite charmigt att han fortsätter att vara med i sådana här dussinrullar, istället för att höja kraven på produktionerna. På sätt och vis är det också lite sorgligt.

I "The Medallion" fortsätter Jackie i "The Tuxedo":s anda, men om du tyckte den filmen var för lättviktig kommer du finna denna närmast heliumlätt. Precis som i säkert hälften av sina rullar spelar han polis, och i senare alsters anda samarbetar han med västliga kollegor i filmens början. In från höger kommer en liten pojke som en ondskefull man vill kidnappa. Det är inte vilken unge som helst, heller. Han kan väcka folk från de döda, ge superkrafter och spelas mest nedtonat av alla karaktärer i hela filmen, vilket säger en del om den sortens skådespeleri Gordon Chan vill få ut från sin ensemble.

Inget under, hur som helst, att Julian Sands är ute efter ungen. För att pojken ska kunna väva sin magi krävs en medaljong, som kan delas i tvenne halvor. Tänk er några inte alls särskilt komplicerade skeenden som dessa pusselbitar kan ge upphov till och du har filmen i ett nötskal. Om du sedan antar att regissören småfnissande verkar ha åsett inspelningen, snarare än bossat över den, så har du nog en ganska bra uppfattning om vad för slags film det rör sig om.

Det här är en dålig film på de flesta vis. Oavsett vilken sorts fel du brukar reta dig på i filmer så finns det troligen bra exempel på dem här. Uselheten är totalt uppenbar, inte minst i vad som ska föreställa humor, men så är ju fallet med många Chan-filmer som ändå är riktigt sevärda på sitt sätt. Det enda viktiga är ju faktiskt; vad ska Jackie hitta på för tokigt?

Tja, inte så mycket som man kunnat hoppas. I början finns det rätt gott om trevliga och relativt behärskade stunts. Vad Jackie är bäst på blir ironiskt nog mindre tydligt efter att hans karaktär blivit odödlig och fått superhjältekrafter, när vajrar, B-effekter och ganska dålig klippning tar över halva jobbet. Vad gäller övriga karaktärer så kan man i korthet säga att de få energiinjektionerna försvinner ur handlingen illa kvickt - som den hoppiga hejduk Jackie lämnar i en soptunna eller Evans oväntat stridsdugliga fru.

Och då finns det inte så mycket annat som kan hålla intresset uppe utöver frågan: är skådespelarna med i detta nonsens för att det är kul att jobba med Jackie eller för att de är utfattiga och verkligen, verkligen behöver pengarna. Lee Evans (från "Mus i eget hus") adderar märkligt överspel och slapstick, medans en märkligt leende Claire Forlani försöker vara både tuff brud och love interest åt Jackie. John Rhys-Davies säger några repliker, så att det kan stå på affischen att han är med och Julian Sands lyckas med konststycket att inte utstråla något hot över huvud taget trots att han ska föreställa filmens värsting.

"The Medallion" är en kort och massivt oviktig rulle, vars sporadiska charm inte riktigt får en att ha överseende med alla dess brister. Vill du se allt med Jackie Chan bör du förstås spana in den här också, annars finns det ingen anledning.

© Anders Lindahl
2004-06-29

COLUMBIA TRISTAR FILMS (Sweden) AB

Originaltitel: The Medallion
Hongkong / USA, 2003
Regi: Gordon Chan
Med: Jackie Chan, Lee Evans, Claire Forlani, John Rhys Davis, Julian Sands

Genre: Action, Fantasy, Komedi
Svensk biopremiär: 2004-02-20     

Dela |