Psalmer från köket (2003)

Sävligt, sympatisk och rätt rörande

3 russin

Svenskar är allt enna regelstyrda tråkbollar, är en slutsats man skulle kunna dra några minuter in i filmen, och nu är det norrmännen istället för danskarna som berättar det för oss. "Psalmer från köket", som blev en stor hit i hemlandet Norge, är dock inte en drift med svenskar i så hög grad som man kunnat tro när man läser om handlingen, även om det finns något inneboende lustigt i det verklighetsbaserade och till synes ganska mäktiga verket HFI (Hemmets forskningsinstitut).

Verkets högst vetenskapliga forskning har tidigare bedrivits på svenska kvinnor och till synes obegripliga diagram över deras rörelser i hushållsbestyren ritats upp i jakten på det perfekta, funktionella köket. Men det är ju inte bara kvinnor och svenskar som kan vara intressanta studieobjekt. I Volvo-bilar dragandes färgmatchade husvagnar (och i den sedan ständigt frånvarande överdoktorns fall ett gnistrande flygplan) färdas sålunda en delegation till Norge.

I vad som verkar vara en domarstol från en tennisplan sitter så Folke (Norström) uppflugen och observerar med penna och papper i hand objektet Isak (Calmeyer). De är båda till övre medelåldern komna och ensamstående. Isak nappade på erbjudandet att bli studerad av skäl som jag tolkar som ett stort missförstånd och när det kommer till kritan känner han inte alls för att tillbringa någon större tid i köket under en total främlings vaksamma blick. Men efter en tids "psykologisk krigföring" med klara komiska poänger kommer till slut den förlösande frasen "kom nu ner och ta en kopp kaffe".

Detta är dock helt förbjudet. I studiens härligt bisarra regler ingår att de inte får samtala med varandra. Observanten får inte heller lägga sig i hushållsarbetet. Men hur kul hade filmen blivit om de åtlytt dessa bud?

Isaks bäste vän Grant känner sig åsidosatt och kikar modstulet in i det varma köket där de språkar i bästa samförstånd. Förutom den i princip ganska harmlösa konflikt detta leder till (även om den tar sig ett drastiskt uttryck vid ett tillfälle) ligger den eventuella spänningen i om denna förbjudna vänskapsaffär ska bli upptäckt.

Det är nästan ett triangeldrama, fast helt osnuskuellt förstås. Det är oprovocerande och ganska rörande berättat om ensamhet och vänskap. Inte ens samtalsämnet Sveriges undlåtenhet under kriget väcker något större agg. Fotot är oskrytsamt proffsigt och allt är gjort enligt regelbokens mer stillsamma kapitel. Vänta er alltså inget omtumlande, men om du söker en snäll film om Norden på 50-talet, sök icke längre. Det här utspelar sig nämligen på den tiden då oförstående svenskarna oroligt hörde tal om skifte till högertrafik och tidskänslan är onekligen skickligt fångad (såvitt en relativ spoling som jag kan förstå). Vän av gamla bilar får nog en smärre högtidsstund.

© Anders Lindahl
2004-04-17Originaltitel: Salmer fra kjøkkenet
Norge / Sverige, 2003
Regi: Bent Hamer
Med: Tomas Norström, Joachim Calmeyer, Reine Brynolfson, Lennart Jähkel, Leif Andrée, m fl.

Genre: Drama, Historia, Komedi
Svensk biopremiär: 2003-09-19     

Dela |