American Psycho (2000)

En helgalen amerikan

3 russin

2000-talets hitintills mest omtalade amerikanska film visar sig vara varken särskilt blodig eller chockerande. Däremot bjuds det på fett med svart humor, av hyfsat bra klass.

Boken, skriven av Bret Ellis, är en riktig blodig och kväljande historia, med detaljer som man helst undviker att läsa. Harron har dock tonat ner det hela, även om vi får se en hel del hjärnsubstans på sina ställen. Tonvikten har istället lagts på Ellis tolkning av 80-talets yuppie-kultur, och det är denna tolkning som är filmens stora förtjänst. Det kanske inte bjuds på några gapflabb, men man sitter och småler litegrann mest hela tiden.

De bestialiska morden är dessutom ackompanjerade av underbart lam 80-tals musik, vilket gör att en yxa nedtryckt i hjärnbarken på ett offer känns riktigt underhållande. Huey Lewis and The News måste vara soundtrack-makarnas mest underskattade pop-band...

Tyvärr blir det lite segt emellanåt, vilket dock vägs upp av att filmen faktiskt har en rätt så illa fet twist, vilken tyvärr inte går att avslöja här utan att förstöra en hel bioafton. Bale är utmärkt som mördare, yuppie-kulturen regerar, och tre russin blir det.

© Christer Johansson
2000-07-12

Christian Bale i American Psycho
Christian Bale i "American Psycho"

Originaltitel: American Psycho
USA, 2000
Regi: Mary Harron
Med: Christian Bale, Willem Dafoe, Jared Leto, Samtantha Mathis

Genre: Komedi, Skräck, Thriller     

Dela |